Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Väktare ska skapa lugn på Uddevallabussar

Väktare ska återställa lugnet på Uddevallabussar. Foto: Västtrafik/Tomas Harrysson.

Från och med måndagen sätter Uddevalla Omnibus in väktare på flera av de busslinjer i Uddevalla som företaget kör åt Västtrafik, rapporterar Bohusläningen. Syftet är att få ordning på problemet med hot och våld mot förare. Eftersom de hotfulla situationerna oftast uppkommer i samband med biljettviseringarna stoppade förarnas skyddsombud viseringarna i början av september. Senare upphävde Arbetsmiljöverket skyddsstoppet.

Att sätta in väktare och ordningsvakter på bussarna är en första åtgärd, men är inte tänkt att vara permanent eftersom kostnaderna är alltför höga. Bland annat överväger Uddevall Omnibus att införa trafikvärdar, eventuellt utrustade med kroppskamera. Likaså vill man satsa på utbildning i bland annat konflikthantering.

Företaagets vd, Claes Burman Barkebo, säger till Bohusläningen att förarna inte ska utsätta sig själva för fara när de kontrollerar biljetterna.

– Så fort resenärer går in i bussen, förbi föraren, utan att betala ska de vara biljettkontrollanternas ansvar.

Enligt statistik som Bohusläningen har tagit fram har sammanlagt 24 rapporter om hotfulla eller våldsamma händelser rapporterats in av förarna på Uddevalla Omnibus sedan september förra året. Fjorton av dessa har resulterat i polisanmälan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)