Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussar från Van Hool står stilla sedan två år

Står stilla i Hamburg sedan närmare två år. Foto: Van Hool.

Sedan början av 2017 står två batteridrivna ledbussar från Van Hool i depå hos det ena av de två trafikföretag som svarar för kollektivtrafiken i Hamburg med omnejd, VHH, Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein. Bussarna (Van Hool Exqui.City) beställdes 2015, levererades försenade i början av 2017 och har sedan inte kunnat sättas i linjetrafik där de var tänkta att trafikera en av Hamburgs stombusslinjer, Metrobus 3.

Laddstationerna vid ändhållplatserna har varit färdiga sedan länge, men elbussarna har uteblivit. Anledningen till att bussarna stått stilla i nästan två år är att de inte har klarat en 30-dagars period av testtrafik för att komma tillrätta med eventuella brister från leverantören. Denne har inte klarat att åtgärda de brister som bussarna har.

Bussarna ska kunna ta 107 passagerare och ha en räckvidd på 120 kilometer.

Nu överväger VHH att lämna tillbaka bussarna och kräva Van Hool på de kostnader man haft för bussarna och för att försöka sätta dem i drift. Samtidigt pressas VHH av att man från 2020 inte ska köpa annat än elbussar, vilket gör att det brådskar med en lösning.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)