Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Får medalj för att ha räddat livet på busspassagerare

Göran Hallqvist fick på måndagen ta emot Polismyndighetens guldmedalj för att genom ett rådigt ingripande ha räddat livet på ett antal busspassagerare när bussföraren svimmade. Medaljen delades ut av rikspolischefen Anders Thornberg. Foto: Polisen.

Polismyndigheten delade på måndagen ut en medborgarmedalj till en rådig person som räddade livet på flera busspassagerare förra hösten.Mottagaren av medaljen, Göran Hallqvist, fick polisens guldmedalj för att ha tagit över styrningen av den buss han färdades med när bussföraren hade svimmat.

Bussen, full av passagerare, var i oktober i fjol på väg från Stockholm till Gävle och vidare till andra orter i Hälsingland. På motorvägen utanför Uppsala började busschauffören må dåligt och svängde av mot en rastplats. Chauffören förlorade medvetandet, men bussen fortsatte med farthållaren på, i hög hastighet in på rastplatsen och mot den tankbil som stod parkerad där.

Många av de omkring 50 passagerarna skrek. En av passagerarna, Göran Hallqvist, rusade fram till förarplatsen och tog ratten.

– Jag har varit åkare i 20 år och har rutin på tunga fordon. Jag tänkte att vi kan inte sluta så här. Jag fick tag i ratten, men nådde inte farthållaren. Men jag kunde styra undan och vi kom ut på motorvägen igen, säger Göran Hallqvist, som under färden kunde väcka chauffören som då kunde bromsa.

Alla i bussen klarade sig utan fysiska skador och på måndagen fick Göran Hallqvist ta emot Polismyndighetens medborgarmedalj i guld.

– Du har visat en fantastisk rådighet. Vi brukar säga att man ska vara försiktig och kalla på polis, men ibland hinner man inte det. Då är det viktigt att agera och här är du en stor förebild, sa rikspolischef Anders Thornberg vid ceremonin.

Medaljen delades ut under en mindre ceremoni i polishuset på Kungsholmen i Stockholm.

– Jag är stolt och hedrad. Men alla i bussen var hjältar, inte bara jag. När vi hade stannat hjälptes alla åt, säger Göran Hallqvist.

Polismyndigheten tilldelar medborgare medaljer i syfte att visa uppskattning för goda insatser som är utöver det vanliga. Medaljerna är ett hederstecken som också innebär ett offentligt erkännande. Att dela ut medaljer är en gammal tradition i svensk statsförvaltning och i det svenska polisväsendet.

Medborgarmedaljer kan tilldelas efter beslut av regionpolischef, chefen för Nationella operativa avdelningen, Noa, eller rikspolischefen.

Det är första gången medaljerna delas ut av rikspolischefen efter att det blev en enhetlig polisorganisation, tidigare har länspolismyndigheterna delat ut medaljerna.

Motiveringen för måndagens medaljutdelning lyder:

”Karl Göran Hallqvist har visat synnerlig rådighet genom att snabbt överta styrningen av en buss i hög hastighet när chauffören svimmat. Bussen, med flera passagerare, färdades på motorvägen när den okontrollerat började åka mot en rastplats. Med stor skicklighet manövrerade Hallqvist bussen och stannade den utan att någon kom till skada. Tack vare sin rådighet räddade Hallqvist flera liv och värdefull egendom i Uppsala den 22 oktober 2017.”

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)