Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatta friresor för nya i Växjö

Det blir fortsatta friresor för nyinflyttade i Växjö. Foto: Mats Samuelsson.

Även under nästa år får nyinflyttade i Växjö fria bussresor i kommunen under en månad. 2020 ska friresorna tas upp för en ny utvärdering. Växjö kommun har sedan den 1 januari 2014 erbjudit nyinflyttade till kommunen en månads avgiftsfritt busskort. Modellen utvärderas varje år och har enligt kommunen varit väldigt populär.

– Att fler väljer att resa med hållbara transportmedel ligger helt i linje med kommunens miljömål. Vi ser väldigt positivt på om de som utnyttjar erbjudandet sedan fortsätter att välja buss framför bil, säger Sofia Stynsberg(M), tekniska nämndens ordförande i Växjö.

Varje år ökar antalet inflyttade som använder sig av erbjudandet. Antalet utskickade busskort ökade från 860 till 1017 enligt en sammanställning för 2017 jämfört med 2016. Trots ökningen har kostnaden per busskort minskat från 590 till 570 kronor på grund av att de flest väljer att använda busskort för stadstrafiken.

– Många Växjöbor väljer redan idag att utnyttja det väl utbyggda kollektivtrafiknätet i kommunen och de satsningar vi gör nu med bussfiler på Storgatan kommer att göra kollektivtrafiken ännu mer attraktiv i framtiden. Vi vill gärna att alla nyinflyttade kommuninvånare ska få möjlighet att ta del av det, säger Cheryl Jones Fur(MP), andre vice ordförande i tekniska nämnden.

Kollektivresandet i Växjö kommun ökade med 7,5 procent under år 2017.

Kostnaderna för det avgiftsfria busskortet till nyinflyttade uppgår till 582 000 kronor.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)