Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Självkörande bussar lämpliga i Borås”

Borås nästa? I Barkarbystaden i Järfälla kör Nobina och SL en linje med självkörande bussar. Nu vill ett forskningsprojekt testa autonoma bussar även i Borås där Nobina kör stadstrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Borås och den norska kommunen Lørenskog kan vara lämpliga för trafik med självkörande bussar. Båda städerna har sträckor med olösta transportbehov som passar för att testa och utveckla teknologin. Det är den huvudsakliga slutsatsen i slutrapporten från ett svensk-norska projekt, AutoBus, som har kartlagt möjligheten att genomföra ett grundligt testprojekt i Borås och norska Lørenskog.

Projektet är finansierat av EU och konstaterar att självkörande bussar är ett bra komplement till den befintliga kollektivtrafiken i de båda kommunerna.

Nu undersöker projektgruppen möjligheterna att gå vidare med tester under en längre period på utvalda sträckor i de två kommunerna.

– Vi har oerhört mycket att vinna på att utveckla sätt att göra kollektivtrafiken eldriven och självkörande. Det kan göra att färre blir sjuka och riskerar att dö i förtid av dålig stadsluft, att bullret minskar och utfasningen av enskilt fossilt bilägande kan ta ännu mera fart. Jag vill att Borås ska vara med i täten i denna utveckling, säger kommunalrådet Tom Andersson(MP) i Borås.

Bussbolagen är drivande i utvecklingen av självkörande bussar, konstaterar projektgruppen i sin slutrapport.

Med effektivare transportlösningar öppnas också nya möjligheter för utveckling av städer och tätorter. Samtidigt innebär detta helt nya utmaningar, inte minst när det gäller att värna om invånarnas säkerhet och personliga integritet. Genom att använda ett bra och koordinerat system av utsläppsfria och självkörande bussar vill bussbolagen ge sina passagerare bättre och billigare transportmöjligheter.

Självkörande, elektriska fordon kommer också innebära bättre luftkvalitet och minskat buller.

De bussar som projektet har studerat är små och tar fem – åtta passagerare och kan köras i 12 – 15 kilometer i timmen. Bussarna är bemannade av en person som kan ta över kontrollen och nödstoppa fordonet. Trafiken ska ske på gator med ingen eller liten övrig trafik samt ha avgångar ungefär var femtonde minut.

I april eller maj nästa år väntas beslut om det ska bli ett skarpt test under en period av omkring sex månader.

Projektet leds av RISE (Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner) och Kunskapsbyen Lillestrøm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)