Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Luxemburg: Nolltaxa på bussen i hela landet

En av Volvos elbussar i trafik hos bussföretaget Sales-Lenz i Luxemburg. Sommaren 2019 införs nolltaxa i all kollektivtrafik i storhertigdömet. Foto: Volvo Bussar.

All kollektivtrafik i Luxemburg blir avgiftsfri från nästa sommar. Då införs nolltaxa på bussar, spårvägar och tåg i hela storhertigdömet som därmed blir första land i världen med helt avgiftsfri kollektivtrafik, rapporterar den brittiska tidningen Guardian. Bakom satsningen ligger den omvalda koalitionsregeringen i Luxemburg med premiärminister Xavier Bettel i spetsen.

Bettels Demokratiska parti bildar regering tillsammans med socialistiska arbetarpartiet och de gröna och svors i veckan in för en andra mandatperiod på fem år.

Storhertigdömets huvudstad, Luxemburg, anses lida av några av de värsta trafikstockningarna i världen. I staden bor 110 000 människor, men ytterligare 400 000 pendlar in till staden för att arbeta vilket har lett till svåra trafikproblem.

Trafikstockningarna förvärras av att hela landet har 600 000 invånare, samtidigt som ytterligare 200 000 personer som bor i Frankrike, Belgien och Tyskland dagligen reser in i landet för att arbeta.

Luxemburg införde i somras fria kollektivresor för alla under 20 år. För gymnasiestuderande finns fria skolbussar mellan hemmet och skolan. Pendlare behöver idag bara betala 2 euro (cirka 19 SEK) för två timmars resande, vilket i praktiken räcker för nästan alla resor i det lilla landet.

Bettel planerar också att legalisera cannabis med mera.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)