Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Granbergs växer – köper ännu ett bussbolag

Granbergsgruppen växer i Norrbotten – köper bussföretag i Kalix. Foto: Ulo Maasing.

Granbergsgruppen i Älvsbyn köper Johanssons Buss i Kalix. Därmed växer Granbergsgruppen ytterligare och stärker sin ställning i Norrbotten. Sedan tidigare ingår förutom Granbergs Buss i Älvsbyn även Boden Busstrafik i Boden samt Brändö Bussen i Luleå i Granbergsgruppen. Den 1 juni tar man så över Johanssons Buss i Kalix.

Johanssons Buss i Kalix är ett välkänt familjeföretag. Bolaget grundades av Artur Johansson 1928 och ägs och drivs idag av sonen Mats Johansson. Företaget har ett tjugotal bussar och kör linjetrafik, skoltrafik samt beställningstrafik. Bolaget är även delägare i Centrala Buss, Norrbotten.

Granbergs Buss blev åter ett norrbottniskt privatägt företag i mars 2013 då en ägarkonstellation bestående av Linus, Mats, Lars-Erik och Johan Granberg samt Boo Lindroth via sitt gemensamma bolag Granbergsgruppen AB köpte bolaget av Veolia Transport AB (numera Transdev).

I oktober 2013 förvärvades sedan Arvidsjaur Trafik av Centrala Buss och i december 2014 förvärvades Brändö Bussen i Luleå. 2015 förvärvades Bodens Busstrafik i Sverige AB. Nu gör man alltså ytterligare ett förvärv genom köpet av Johanssons Buss i Kalix AB.

Under loppet av några år har därmed Granbergsgruppen köpt fem lokala bussföretag i Norrbotten.

– Förvärvet av Johansson Buss i Kalix passar oss väldigt bra och är helt i linje med vår långsiktiga strategiplan. Förutom att vi redan finns etablerade i samtliga fyra orter inom fyrkanten, nämligen Älvsbyn, Piteå, Luleå, Boden samt även i Arvidsjaur får nu en lokal närvaro i Kalix, Överkalix samt Övertorneå vilket innebär att vi kommer finnas representerade även i Östra Norrbotten, som vi ser som en marknad med utvecklingspotential.

– Vi är väldigt stolta och glada över att få förvärva Johanssons Buss i Kalix AB och vi ska vårda och utveckla det på bästa sätt, säger Linus Granberg, vd för Granbergs Buss.

– För mig personligen som är född och uppväxt i Kalix känns det extra stimulerande med detta företagsförvärv. Efter köpet av Johanssons Buss i Kalix förfogar vi genom våra fyra bussbolag sammantaget över en bussflotta på cirka 70 bussar och en omslutning på över 80 miljoner kronor, säger Boo Lindroth, Styrelseordförande och delägare i Granbergsgruppen AB.

– Det är med blandade känslor jag nu säljer vårt anrika familjeföretag. Att få chansen att sälja till ett annat familjeföretag som är offensivt och vill utveckla sin verksamhet gjorde att jag tog det beslutet. Granbergsgruppen tar över all personal så det blir ingen skillnad för dem. Jag önskar Granbergsgruppen all lycka i framtiden säger Mats Johansson, som nu säljer sitt familjeföretag.

Share Dela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)