Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skyttel ska få fler att ta bussen till jobbet i Karlskoga

När resenärerna kliver av bussen från Örebro eller Karlstad kan de enkeltresa vidare med arbetsskytteln till de stora arbetsplatserna Bofors eller Björkborn. Foto: Länstrafiken Örebro.

Snart blir det lättare för dem som arbetar i flera stora industrier i Karlskoga att ta bussen till jobbet. Industriområden som tidigare har saknat närhet till busshållplatser få skytteltrafik direkt från Karlskoga busstation. Trafiken startar den 4 februari och kommer att testas under tre år. Satsningen kan göras genom att de bussar som på dagarna går i flexlinjetrafik meranvänds morgnar och sena eftermiddagar.

Några av Karlskogas största arbetsplatser saknar idag närhet till hållplatser i kollektivtrafiken. Men genom försöket med en arbetsskyttel blir det nu enkelt att resa hela vägen till jobbet med buss.

– Det är en viktig hållbarhetsfråga att kunna resa till jobbet med kollektivtrafik. Vi vill också göra det möjligt för personer som inte har bil att arbeta i Karlskoga, säger Therese Sundin, miljöstrateg i Karlskoga kommun.

Arbetsskytteln kan testas på sträckan tack vare att Länstrafiken och Karlskoga kommun redan idag samverkar kring Flextrafiken. Flextrafikbussarna används under dagtid som komplement till den ordinarie kollektivtrafiken. Nu ska samma bussar användas till arbetspendlande resenärer på morgonen och eftermiddagen.

– Det är jättekul att vi har fått fram en så smidig lösning. Arbetsskytteln kommer att ge ett stort mervärde för pendlarna, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken.

På arbetsskytteln gäller både Länstrafikens och Värmlandstrafiks resekort. Arbetsskytteln avgår från busstationen i Karlskoga till företag i Bofors och Björkbornsområdet. Avgångstiderna är anpassade efter vissa av xe bussar som kommer in från Degerfors, Karlstad, Kristinehamn och Örebro.

Under två veckor får bilpendlare en chans att testa den nya arbetsskytteln helt gratis genom en prova-på-kampanj. Kampanjen är en del av projektet Hållbart resande i Örebroregionen som finansieras med pengar från den Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Örebro län.

För att delta i prova-på-kampanjen krävs att bilpendlaren ansöker om att få bli testresenär.

– Vi vet sedan tidigare att prova-på-kampanjer är ett verksamt sätt att få fler att upptäcka fördelarna med att resa kollektivt. Därför får bilpendlare prova den nya arbetsskytteln och övrig kollektivtrafik helt gratis i två veckor, säger Mirja Mattsson, projektledare för Hållbart resande i Örebroregionen.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)