Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Biogas för miljoner behövs inte

Region Gotland storhandlade biogas till bussar och kommunens egna fordon. Men man kan inte använda gasen… Foto: Ulo Maasing.

Region Gotland har köpt biogas för miljoner. Men det är gas som man inte behöver eller kan använda. Det skriver Gotlands Allehanda. Bakgrunden är att Region Gotland i mars 2010 skrev avtal med Biogas Gotland om köp av biogas för 40 miljoner kronor. Redan två år senare insåg man att man hade bundit upp sig för att köpa mer gas än man kunde använda.

Tanken med biogasinköpet var att gasen skulle användas till kollektivtrafiken, skolbussar och regionens egen fordonsflotta. Men två år senare var bara tio av 300 fordon gasdrivna.

Då skrev regionen ett tilläggsavtal med gasleverantören för att få mer tid på sig att använda gasen.Men det har heller inte räckt. Alltjämt finns det gas för nio miljoner som man inte kommer att förbrukas. Fler bussar som körs på biogas skulle kräva ytterligare investeringar och öka regionens kostnader ytterligare.

Men för Biogas Gotland innebär det att man kan sälja samma gas två gånger eftersom man kommer att kunna avyttra den gas som regionen inte förbrukar till andra kunder.

– Så blir det, säger Biogas Gotlands ordförande Magnus Ahlsten till Gotlands Allehanda.

– De fick en ny chans med tilläggsavtalet men lyckades inte då heller. Det har gjorts väldigt lite och velats om besluten.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)