Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen: ”Regeringen måste prioritera kompetensförsörjningen”

Bussföretagen i landet behöver rekrytera 7 300 bussförare under åren 2018 – 2020 enligt Transportföretagen. Foto: Ulo Maasing.

Transportföretagen inom Svenskt Näringsliv trycker på för att regeringen ska lägga fram en långsiktig plan kring kompetensförsörjningen till transportsektorn. Behovet av fler medarbetare i hela transportnäringen är akut. Exempelvis behövs 7300 nya bussförare mellan 2018 och 2020, enligt Transportföretagen.

Frågan om kompetensförsörjning inom transportnäringen måste prioriteras av regeringen, anser Transportföretagen. Inom näringen i sin helhet kommer 40 000 jobb inte att skapas till år 2030 om inte relevanta politiska satsningar görs för att möta rekryteringsbehovet, framhåller Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår.

Organisationen säger sig ha haft givande samtal med den tidigare regeringen men anser att arbetet skyndsamt måste trappas upp och att konkreta handlingar måste till.

– Utan transporter stannar samhället. För att kompetensförsörjningen ska fungera måste regeringen skapa en långsiktig plan som svarar mot branschens behov av arbetskraft. Framförallt handlar det om rätt satsningar och ökade resurser till yrkesutbildningarna. Det gäller både inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Han menar att vuxenutbildningsinsatser som är skräddarsydda mot transportnäringen måste öka.

Trots ökade resurser till vuxenutbildningsplatser förra året har majoriteten av resurserna hamnat inom andra områden och det förekommer till och med att medel avsedda till utbildningar återgått till staten trots att det finns stora rekryteringsbehov, framhåller man från Transportföretagen.

– Endast 60 procent av rekryteringsbehovet inom transportnäringen tillfredsställs av det offentliga utbildningssystemet. Antalet utbildningsplatser inom vuxenutbildningssystemet måste därför öka och utgöra ett komplement till gymnasieutbildningen. Dels behöver den prioriteras, dels skyndsamt leverera det faktiska antalet platser som behövs för att motsvara transportbranschens stora rekryteringsbehov, säger Caj Luoma.

En huvudsaklig anledning till transportnäringens rekryteringsbehov är enligt Transportföretagen stora pensionsavgångar, minskat körkortstagande samt minskat intresse för branschens utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)