Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Viktigast med bättre fart på bussarna”

Tomas Eriksson(MP), miljö- och kollektivtrafikregionråd i Region Stockholm: Att få upp farten på bussarna är mitt viktigaste uppdrag under mandatperioden. Foto: Ulo Maasing.

”Att få bättre fart på bussarna är mitt viktigaste uppdrag under mandatperioden och helt nödvändigt för att öka andelen som väljer kollektivtrafiken.” Det säger Tomas Eriksson(MP), nyvald miljö- och kollektivtrafikregionråd i Region Stockholm. Han är ny ordförande i den framkomlighetskommission som ska öka framkomligheten för kollektivtrafiken i Storstockholm. Kommissionen hade sitt första möte för mandatperioden på tisdagen.

I kommissionen sitter förutom Tomas Eriksson också Daniel Helldén(MP), trafikborgarråd i Stockholms stad. De möts idag tillsammans med tjänstemän från både trafikförvaltningen i regionen och trafikkontoret i Stockholm.

– Att få bättre fart på bussarna är mitt viktigaste uppdrag under mandatperioden och helt nödvändigt för att öka andelen som väljer kollektivtrafiken. Därför kommer kommissionens arbete trappas upp under 2019. Bussresenärerna måste prioriteras högre, säger Tomas Eriksson (MP).

– Det här är mitt viktigaste uppdrag, men ett som vi måste lösa tillsammans. Region Stockholm har ansvar för bussarna, men inte för vägen, säger Tomas Eriksson (MP).

Han pekar på att det blågröna styret i Region Stockholm kommer prioritera utbyggd kollektivtrafik de kommande fyra åren. Redan i år ökar antalet bussavgångar med 127 000 i regionen. Samtidigt är trängsel ett stort problem. Det märks inte minst genom att hastigheten på de blåa bussarna sjunker.

Påstigning genom alla dörrar på stombussarna kommer att utredas. Samtidigt är felparkerade bilar där bussarna ska fram ett problem.

– Vi vill se kameror i bussarna som kan fota felparkerade bilar. Det kräver lagändring och det är något jag hoppas regeringen kommer titta på, säger Tomas Eriksson.

Fler busskörfält, mer grönt ljus för busstrafiken och minskade störningar i busstrafiken från vägarbeten är annat som kommissionen ska arbeta med.

Läs den intervju vi nyligen gjorde med Tomas Eriksson och som Du hittar här.

Share Dela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)