Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busskort och pedalkraft istället för bil

Att ta bussen eller transportera sig med pedalkraft blir alternativ för nio barnfamiljer i Jönköping under 90 dagar. Foto: Ulo Maasing.

Olle Gustafsson och Mattias Bodin är projektledare för hållbart resande i Jönköping.

Nio familjer i Jönköping ska delta i en annorlunda utmaning – att klara sig utan bil i 90 dagar. Det är Jönköpings kommun som vill inspirera invånarna att fundera över sina resvanor och främja ett hållbart resande. Istället för att ta bilen ska familjerna stimuleras att ta bussen eller välja elcykel.

Tanken är att vi ska hitta familjer som verkligen vill prova på att låta bilen stå under tre månader för att se om de klarar att ändra sina resvanor. I utbyte får familjen tillgång till elcyklar, ellådcykel och busskort, säger Olle Gustafsson, projektledare för hållbart resande.

– Det kommer att vara, och ska vara en utmaning, men vi tror att det är fler och fler som börjar fundera på sitt resande, vad det kostar och hur det påverkar miljön.

Konceptet genomförs i tre 90-dagarsperioder under 2019-2020. Tre familjer väljs ut för att delta varje period. Familjer som anmäler sitt intresse väljs ut utifrån ett antal kriterier. Det ska finnas minst en vuxen och minst ett barn i familjen och man ska idag göra flera resor per vecka med bil.

– Vi vill ha familjer som verkligen vill utmanas att resa mer hållbart, inte familjer som redan idag bara använder bilen någon gång ibland, säger Mattias Bodin som även han projektledare för hållbart resande.

Familjerna som är med i utmaningen ska bli inspiratörer och föregångare och kommer få vara med och visa sin vardag och dela sina erfarenheter. Första omgången är tänkt att starta i början av april.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)