Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nettbuss byter namn – blir Vy

Hela NSB-koncernen, inklusive Nettbuss, byter namn till Vy. Såhär kommer Vy Bus4Yous bussar att se ut. Bild: NSB/Nettbuss.

Hela den statliga norska NSB-koncernen, där Nettbuss ingår, byter
namn. Både buss- och tågverksamheten samlas under ett gemensamt varumärke, Vy. ”Det är ett ord som säger att vi ska leverera goda reseupplevelser och att vi har stora ambitioner och framtidsvyer”, sa koncernchefen Geir Isaksen på en presskonferens i Oslo på tisdagsmorgonen. Namnbytet innebär bland annat att Nettbuss Bus4You och Nettbuss Express byter namn till Vy Bus4You och Vy express.

I Sverige innebär namnbytet att även Tågkompaniet skiftar namn till Vy. De norska statsbanorna, NSB, som äger företagen, har funnits i Norge i över 130 år.

– NSB-koncernen kör tåg och buss i Norge och Sverige samt äger Norges största bussföretag. Nu kopplar vi samman tåg- och bussverksamheten tätare, utvecklar nya lösningar och gör det enklare att välja en miljövänlig resa. Då behöver vi en ny, gemensam identitet. NSB är inte längre ett namn som täcker vår verksamhet, sa NSB:s styrelseordförande Dag Mejdell på presskonferensen.

– Företaget är inte längre Norges Statsbaner. NSB är nu ett av flera företag som konkurrerar. Ett nytt namn ska stärka vår konkurrenskraft när det gäller både tåg och buss.

– Transportbranschen utvecklas i rask takt och resenärerna får nya behov som vi ska möta. NSB, Nettbuss och Tågkompaniet ska tillsammans kunna erbjuda resor från dörr till dörr, inte bara till och från en hållplats eller station. Vi ska bidra till att göra det enklare att resa kollektivt och miljövänligt och att klara sig utan egen bil, sa Geir Isaksen, koncernchef i NSB-koncernen.

Arne Veggeland är vd för Nettbuss AB och koncernchef i Sverige.

– Med det nya namnet följer en ny och mycket spännande inriktning där vi skapar framtidens transportlösningar genom att knyta ihop vår egen tåg- och bussverksamhet med nya erbjudanden och digital teknik. Samtidigt kommer säkerhet och pålitlighet alltid vara av högsta prioritet för oss, säger han.

I Oslo har koncernen redan introducerat ett koncept med elbilar som kan bokas via en app. Självkörande bussar och samåkning till stationer är andra exempel på så kallade mobilitetslösningar som nu blir en del av koncernens verksamhet.

– Det nya namnet Vy säger något om vad vi vill göra, nämligen ge våra kunder upplevelser, bilder och utsikter. Det är ett kort och enkelt namn som visar att vi är på väg in i något nytt.  Vi har en lång och stolt historia som går tillbaka till 1883, den bygger vi vidare på, säger Geir Isaksen.

Det nya namnet ska nu antas på NSB:s bolagsstämma. Därefter påbörjas arbetet med att byta ut profilen på tåg, bussar och uniformer samt uppdatera utseendet i koncernens digitala kanaler.  

Kunderna kan fortsätta boka resor på samma sätt som tidigare.

Koncernen behåller varumärket Bus4You för sina långfärdsbussar. Bild: NSB.

Koncernen behåller varumärket Bus4You för sina långfärdsbussar som trafikerar bland annat sträckorna Malmö-Oslo, Karlstad-Arlanda och Göteborg-Stockholm.

– Att vi nu blir en del i ett stort koncernbolag under ett gemensamt namn kommer att ge oss stora fördelar. Precis som tidigare kommer ett gott värdskap vara av största vikt för oss och vi kommer att fortsätta att utveckla våra produkter Vy Bus4You och Vy express med målsättningen att ha Sveriges nöjdaste kunder, säger Robert Nyberg, vd på Nettbuss Travel.

Namnbytet och förändringar i den grafiska profilen kommer ske under våren 2019. Samtidigt kommer personalen att få helt nya uniformer som blir gemensamma för såväl buss- som tågpersonal.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)