Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Största resmässan håller ställningarna

Världens största resmässa, ITB i Berlin, har i år omkring 10 000 utställare från 181 länder. Foto: Ulo Maasing.

Världens största resmässa, ITB i Berlin, öppnade på onsdagen – och är en av få resmässor som fortfarande håller ställningarna. Omkring 10 000 utställare från 181 länder finns på plats i den väldiga mässanläggningen i västra Berlin. Men naturligtvis förändras även ITB.

Världens största resmässa, ITB i Berlin, öppnade på onsdagen – och är en av få resmässor som fortfarande håller ställningarna. Omkring 10 000 utställare från 181 länder finns på plats i den väldiga mässanläggningen i västra Berlin. Men naturligtvis förändras även ITB.

Teknologi och digitalisering växer snabbt i betydelse i resebranschen och det avspeglas också på ITB med tre hallar som är dedikerade åt teknologi i resebranschen. Ämnet har i år fått 20 procent större utrymme än i fjol. Betalsystem och -lösningar, nya bokningssystem och mycket annat finns på plats. Där finns allt från stora aktörer till små startup-företag.

De nordiska länderna har traditionellt en stor, gemensam monter på ITB. Här är den svenska delen. Foto: Ulo Maasing.

En förklaring till att ITB lyckas hålla sin starka ställning är att det är en global mässa där köpare och säljare från hela världen möts. Över 80 procent av utställarna kommer således från länder utanför Tyskland. Arrangörerna räknar med mer än 100 000 fackbesökare i de 26 mässhallarna. Till det kommer tiotusentals besökare från allmänheten när mässan öppnas för dem under veckoslutet.

Även i år arrangerar ITB ett ambitiöst och omfattande konferens- och seminarieprogram, ITB Berlin Convention, som i år har ett tydligt framtidstema. Ett av ämnena är överturism, något som börjar bli ett påtagligt problem på allt fler destinationer.

Samtidigt visar en undersökning som ITB har låtit göra att en stor majoritet (69 procent) av internationella turister anser att det är mycket viktigt att skydda miljön. 54 procent uppger att de är irriterade eller direkt missnöjda med de stora mängder turister de har funnit på resmål de har besökt. 84 procent av de kinesiska internationella turisterna uttrycker ett sådant missnöje, 61 procent av fransmännen och 60 procent av de tyska turisterna anser det också.

Hela 55 procent av de intervjuade i undersökningen uppger att de skulle välja en annan semesterdestination om de visste att de där skulle möta färre turister.

Många uppger också att de skulle vara beredda att betala mer för sin resa, bara de kunde vara säkra på att möta färre turister. Tre fjärdedelar av de tyskar som reser utomlands på semestern skulle således vara beredda att spendera ytterligare 100 – 300 euro för en veckolång resa bara de visste att de inte skulle behöva trängas med andra turister. Hela 20 procent säger sig till och med vara beredda att betala 500 euro (nästan 5 300 SEK) mer.

ITB i Berlin pågår till och med söndag denna vecka.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)