Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tjugo år utan tak i hela världen

En av City Sightseeings karakteristiska röda dubbeldäckare i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Idag, den 31 mars, firar världens förmodligen största aktör när det gäller sightseeingbussar tjugoårsjubileum. City Sightseeing startade i Sevilla i Spanien år 1999. Därifrån har man vuxit så att de karakteristiska, röda dubbeldäckarna med öppen övervåning nu finns i städer över hela världen.

City Sightseeing bygger på en franchiselösning där lokala eller regionala operatörer kör under City Sightseeings varumärke och koncept. I Sverige och övriga Skandinavien är Stromma franchisetagare genom City Sightseeing Scandinavia.

Efter starten i Sevilla 1999 gjorde City Sightseeing omfattande marknadsundersökningar. Dessa visade att turister skulle uppskatta att möta ett bekant varumärke också på andra destinationer. På resmässan World Travel Market i London samma år lanserades franchisekonceptet och City Sightseeing började expandera. Först ut var Glasgow i Skottland, följd av Canberra i Australien.

År 2000 etablerades City Sightseeing i Bath, London, Edinburgh och York i Storbritannien, samtidigt som fler städer i Spanien och Australien också fick de röda dubbeldäckarna med öppen övervåning, likaså Istanbul, Köpenhamn och flera italienska städer. Samma år lanserades ett avancerat, internetbaserat bokningssystem som är gemensamt för City Sightseeing över hela världen.

2002 köpte City Sightseeing sin då största konkurrent och växte till 70 olika rundturer med 250 bussar i hela världen. Idag finns man i närmare 100 städer på sex kontinenter.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)