Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kryssningar värda miljarder i Stockholm

Kryssningsfartyg på Strömmen i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Den internationella kryssningstrafiken drar in miljarder till Stockholmsregionen. Det visar en undersökning som företaget GP Wild har gjort i Stockholm och ett 20-tal andra hamnstäder och som visar kryssningsindustrins totala ekonomiska effekt. I Stockholmsregionen är effekten närmare två miljarder kronor.

Ur undersökningen: Under 2018 kom 623 000 kryssningspassagerare och 240 000 besättningsmän till Stockholm. Tillsammans spenderade de över 600 miljoner kronor på hotell, mat, sightseeingturer, shopping mm. Dessutom spenderade kryssningsrederierna sammanlagt 270 miljoner kronor på hamnavgifter, lotsavgifter och farledsavgifter i Stockholm.

De totalt 870 miljoner som spenderades av passagerare, besättning och kryssningsrederier har en stor betydelse för sysselsättning och intäkter med en ekonomisk effekt på 1,87 miljarder och 1 100 arbetstillfällen.

De flesta kryssningspassagerare kommer från Tyskland, USA och Storbritannien. Den typiske Stockholmsbesökaren är 57 år och har en person i sällskap. Tre av fyra passagerare som reste till Stockholm var extremt eller mycket nöjda med besöket jämfört med deras förväntningar. De allra flesta kan tänka sig rekommendera Stockholms som destination till vänner.

Dagspassagerarna spenderar i snitt 760 kronor per person. Turnaroundpassagerare (passagerare som börjar eller avslutar sin kryssning i Stockholm) spenderar i snitt 2700 kronor per person och besättningsmän spenderar i snitt 500 kronor per person.

– Den här undersökningen visar att kryssningsindustrin ger ett stort bidrag till vår region med en total ekonomisk effekt på nästan 2 miljarder kronor och 1100 arbetstillfällen. Det är också mycket roligt att Stockholm är en populär kryssningsdestination och att majoriteten av kryssningspassagerna är väldigt nöjda, säger Fredrik Lindstål, styrelseordförande i Stockholms Hamn.

Rapporten finns att ladda ner här.

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Hej!

    Länken till rapporten verkar bruten. Här är en korrekt länk:
    https://www.stockholmshamnar.se/siteassets/trycksaker/rapport_kryssningstrafiken_2018.pdf

    Stockholms Hamnar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)