Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

ZF satsar på självkörande fordon

ZF, mest känt för sina drivlinor, investerar vidare i självkörande fordon. Nu har ZF köpt majoriteten i ett holländskt företag som utvecklar system med självkörande fordon för flygplatser, nöjesparker och kollektivtrafik i städer. Foto: 2getthere.

Det tyska storföretaget ZF med bas i Friedrichshafen investerar nu i system med självkörande eldrivna fordon. På tisdagen blev det klart att ZF förvärvar 60 procent i det holländska företaget 2getthere som utvecklar förarlösa eldrivna transportsystem för flygplatser, nöjesparker, affärsparker och för kollektivtrafik i städer. I Sverige är ZF mest känt för sina drivlinor till bussar, lastbilar och andra fordon.

2getthere har sitt huvudkontor i Utrecht i Holland och kontor även i San Francisco, Dubai och Singapore.

ZF beskriver investeringen som strategisk och att den syftar till att stärka ZF:s ställning när det gäller det som brukar kallas mobilitet som en tjänst, MaaS, alltså efterfrågestyrda mobilitetslösningar, liksom i autonoma fordon som man ser som en klar tillväxtmarknad.

– 2getthere har mer än trettio års erfarenhet av autonoma fordon för persontransporter samt en unik kompetens när det gäller teknik och mjukvara. Förvärvet stöder vår strategi att bli en ledande leverantör när det gäller autonoma transporter i den snabbt växande marknaden för ny mobilitet, säger Wolf-Henning Scheider, styrelseordförande i ZF.

Satsningen kompletterar ZF:s produktion av den självkörande minibussen e.GO där ZF samarbetar med buss- och tågoperatören Transdev.

I framtiden kommer ZF och 2getthere att arbeta nära tillsammans för att fortsätta att utveckla lösningar för förarlösa transportsystem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)