Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elektriskt avtal i Trelleborg

Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson och Bergkvarabuss´ vd Göran Mellström framför en av de tio elbussar som i december tar över hela stadstrafiken i Trelleborg.

Skånetrafiken och Bergkvarabuss skrev på tisdagen ett långsiktigt samarbetsavtal om stadsbusstrafiken i Trelleborg. Avtalet innebär att stadstrafiken från december uteslutande kommer att köras med elbussar – tio Mercedes-Benz eCitaro. Avtalet gäller till och med 2027 och innebär att Bergkvarabuss får helhetsansvaret för stadsbussresorna i Trelleborg samt regionbusstrafiken kring Trelleborg.

– Trelleborg är bland de första skånska kommunerna som nu får en helelektrifierad stadsbusstrafik. Sedan årsskiftet är den allmänna kollektivtrafiken i Skåne fossilfri och Trelleborgs nya stadsbusstrafik är en viktig del i vår satsning på elbussutvecklingen i Skåne. Från och med december kan både resenärer och boende i Trelleborg njuta av en tyst och ren stadsbusstrafik, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken.

Avtalet är ett incitamentsavtal som ska öka antalet resor. Som en del i kontraktet kommer Bergkvarabuss att köpa in tio nya elbussar för hela stadsbusstrafiken och 25 bussar som drivs på biogas som ska köras för regiontrafiken. Inköpen av regionbussarna görs i etapper. De tio elbussarna kommer att vara Mercedes-Benz helelektriska stadsbuss eCitaro som lanserades i fjol och sattes i serieproduktion under senhösten.

– Det är fantastiskt roligt att Bergkvarabuss har fått förtroendet att från och med december 2019 utföra stadstrafiken i Trelleborg. En ny dimension öppnas genom den nya driftformen med helelektrifierade bussar som är nästan helt utsläppsfria, säger Bergkvarahuss´ vd Göran Mellström.

De tio elbussarna ska laddas i Bergkvaarabuss´ depå i Trelleborg och trafikera linjerna 1, 2 och 10. Det innebär också att samtliga nuvarande stadsussar i Trelleborg byts ut.

Alla regionbussar blir också nya i december och hösten 2021 tillkommer ytterligare några linjer i avtalet som omfattar totalt 33 regionbussar.

Idag körs busstrafiken i Trelleborg av Transdev. Transdevs förare erbjuds anställning på Bergkvarabuss.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)