Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busstorget: Kontroller visar på bättre efterlevnad av kör- och vilotider

Gunilla Yourstone, sektionschef för kör- och vilotider på Transportstyrelsen. Foto: Paula Isaksson.

Tillsammans med Polisen har Transportstyrelsen för tredje gången gjort en mätning av hur yrkestrafiken följer de krav och regler som finns i nationell som internationell lagstiftning. Generellt är regelefterlevnaden hög konstateras i en rapport som presenterades på Busstorget under torsdagen.

Transportstyrelsens mätningar av yrkesmässig persontrafik görs vart tredje år. I en rapport som kom ut i mitten av förra veckan redovisades resultatet från den senaste mätningen. Totalt kontrollerades 424 bussar när det gäller efterlevnad av kör- och vilotider, hastighet och teknisk beskaffenhet på bussen. Enligt Transportstyrelsen visar rapporten på flera tydliga förbättringar inom bussbranschen.

– Tillsynsmätningen innebär att polisen väljer slumpmässigt fordon på väg och man ser att efterlevnaden av kör- och vilotider har ökat signifikant, berättade Gunilla Yourstone, sektionschef för kör- och vilotider på Transportstyrelsen.

Vidare förklarade Gunilla Yourstone som medverkade på Busstorgets första programpunkt under torsdagen att även fordonens tekniska beskaffenhet har förbättrats. Däremot visar rapporten på sämre tendenser när det gäller hastigheter. En procent av de kontrollerade förarna var också onyktra, dock inga bussförare.

Av de drygt 400 bussarna var 45 procent utländska.

– Vi ser att det inte är jättestor skillnad mellan svenska och utländska fordon. De svenska var lite bättre på kör- och vilotider men däremot var den tekniska beskaffenheten bättre på de utländska fordonen, vilket man kanske kan bli förvånad över. De onyktra förarna var också svenska, kommenterar Gunilla Yourstone.

Rapporten konstaterar att även om flera förbättringar har skett finns det fortsatt förbättringspotential på flera områden inom bussbranschen.

Av Paula Isaksson

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)