Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Infrastrukturdepartementet debuterar

Infrastrukturminister Tomas Eneroth, nu även departementschef. Foto: Ulo Maasing.

Idag, den 1 april, bildas det nya infrastuktur-departementet. Tidigare har transportfrågorna till stor del legat i näringsdepartementet men ligger från och med nu i det nybildade departementet. I det nya infrastruktur-departementet samlas frågor kring infrastruktur, digitalisering och energi under samma tak.

Bakgrunden är att det nu görs stora investeringar i infrastruktur, en ökad digitalisering av samhället och en kraftig omställning till förnybar energi.

Infrastrukturdepartementet hanterar frågor som rör transporter och infrastruktur, digitalisering och IT, postfrågor samt energifrågor. Det betyder att det nya departementet tar över vissa av de frågor som tidigare hanterats av Näringsdepartementet, Finansdepartementet samt Miljö- och energidepartementet.

Departementschef på det nya departementet är infrastrukturminister Tomas Eneroth(S), vars statssekreterare är Mattias Landgren. Energi- och digitaliseringsminister är Anders Ygeman(S), vars statssekreterare är Sebastian de Toro.

– Bildandet av det nya departementet visar tydligt att den omställning Sverige ska göra, både för att klara klimatomställningen men också för att öka konkurrenskraften och modernisera Sverige, kommer att ske nu, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

– Bildandet av det nya infrastrukturdepartementet är en del av regeringens kraftsamling för att vi ska nå målet om 100% förnybar elproduktion år 2040 och för att Sverige ska vara världsledande i tillvaratagandet av digitaliseringens möjligheter, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)