Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Unik sambulans i Västerbotten

Kristoffer Hedenström, trafikchef vid Skellefteå Buss: Säkerhetsaspekten och arbetsmiljön har värderats högt i den nya sambulansen. Foto: Region Västerbotten.

På torsdagen invigs den nya sambulansen i Västerbotten och sätts i trafik mellan Skellefteå och Umeå. Den nya sambulansen är specialbyggd av Irizar i Spanien på Scaniachassi för att hantera Västerbottens sjuktransporter med regelbundna avgångar mellan Skellefteå lasarett och Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Sambulansen kommer som föregångaren att trafikera sträckan Skellefteå–Umeå tur och retur två gånger dagligen måndag till torsdag och en gång dagligen på fredagar. Den sambulans som tidigare användes på sträckan Skellefteå–Umeå fortsätter samtidigt att vara i drift. Den ska trafikera sträckan Umeå–Lycksele via Vindeln tur och retur en gång om dagen.

– Patienterna i inlandet har tidigare åkt taxi på den sträckan. Nu får de möjlighet att nyttja sambulansen istället. Att sjukvårdspersonal finns med på resan blir en trygghet för patienterna. Kollektiv trafik är samtidigt hållbar trafik och i miljöhänseende är det positivt att vi fortsätter att nyttja den gamla sambulansen, säger Kristoffer Hedenström, trafikchef vid Skellefteå Buss som kör de båda sambulanserna.

Den nya sambulansen har förbättrats och förändrats på en rad områden jämfört med den tidigare modellen. Störst skillnad blir det för den vårdpersonal som arbetar i vårdutrymmet.

– Säkerhetsaspekten och arbetsmiljön har värderats högt och i den nya bussen finns en konstruktion där sjukvårdspersonalen kan flytta stolarna längs skenor för att hamna i rätt läge vid patienterna och samtidigt vara bältade, säger Kristoffer Hedenström.

Förutom de nya stolarna på skenor är det en bredare mittgång, enklare insteg i bussen, större komfortstolar, modernare pentry, större toalett och två olika lyftanordningar baktill i fordonet vilket ökar kapacitet in och ut samt ökar driftsäkerheten.

– Vi värderar säkerhetsaspekten högt. Arbetsmiljöverket har bestämt att vårdpersonal inte får jobba obältade under transport. Det har gjorts en konstruktion där vårdpersonalen ska kunna flytta stolarna längs skenor för att hamna i rätt läge och samtidigt vara bältade. Det blir en väldigt avancerad lösning, berättar Christina Appelblad, Region Västerbotten, avdelningschef på ambulansen i Skellefteå.

Sambulansen transporterar även läkemedel, blod, hjälpmedel och personal i mån av plats.

Fakta om sambulansen:

Bemannas av en ambulanssjukvårdare, en ambulanssjuksköterska och chaufför.
Märket är Scania, modell Irizar I8.
Har specialutrustats i spanska San Sebastian av Irizar.
Fyra bår/säng-platser.
Fyra rullstolsplatser.
18 sittplatser.
Två platser för intensivvård.
Två arbetsytor för sjukvårdare.
Plats för gods och provlådor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)