Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

37 kommuner bjussar på sommarlovskort

Gotland är en av de regioner och kommuner som även i år bjuder sina skolungdomar på fria sommarlovsresor. Foto: Ulo Maasing.

Förra sommaren fick alla landets skolungdomar resa avgiftsfritt med kollektivtrafiken i sin region med hjälp av ett statligt stöd till regionerna. I år utgår inget sådant stöd, men vissa kommuner har ändå valt att själva betala för att sommarlovslediga ungdomar ska kunna åka avgiftsfritt med bussar och tåg, rapporterar Ekoredaktionen vid Sveriges Radio som har gjort en rundfråga hos landets kommuner.

Av kommunerna svarade 37 att de erbjöd ungdomarna fria kollektivtrafikkort även i sommar. 200 svarade nej och 53 svarade inte.

En av de kommuner som erbjuder fria resor, och då i hela regionen, inte bara i kommunen, är Borås. Där drevs satsningen igenom av det socialdemokratiska kommunalrådet Ulf Olsson mot KD:s och M:s vilja.

– Det är många ungdomar som inte kommer iväg på semester. Det finns uppgifter bland LO:s medlemmar att upp till en fjärdedel av dom inte har tillgång till sommarstuga eller gör en semesterresa, och då är det viktigt att man har möjlighet att komma iväg, till exempelvis till kusten, säger Ulf Olsson till Ekot.

Även i region Blekinge, Gotland och Jämtland, liksom i kommuner som Borgholm, Alvesta, Hylte, Tranemo och Svenljunga erbjuds skolungdomar fria resor under sommarlovet.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)