Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

En riktig tuffing som klarar skakig busstrafik

Ulrika Sturk och Stefan Lindau är marknadschef respektive landschef för Panasonic Toughbook i Norden.

På UITP-mässan i Älvsjö står det senaste inom digitala lösningar för kollektivtrafik på rad i gångarna. En av utställarna är Panasonic som visar upp sin Toughbook, en bärbar dator och platta som tål vibrationer och därför står sig bra i busstrafik.

Av Paula Isaksson

För över 20 år sedan lanserades Toughbook som klarar vibrationer, stötar, extrema temperaturer och annan hårdhänt behandling. Bland annat används den i gruvor men också i yrkestrafik som utsätts för tuffa utmaningar. Till skillnad mot en vanlig dator är alla komponenter inuti maskinen upphängda istället för fastskruvade vilket gör att den klarar de flesta påfrestningar, förklarar Ulrika Sturk, marknadschef och Stefan Lindau, landschef för Panasonic Toughbook i Norden.

– I en vanlig dator riskerar lödningar och infästningar att skaka sönder vid vibrationer medan innanmätet i våra datorer följer med i alla rörelser. I dagsläget används våra datorer mycket i blåljusfordon men passar även för bussar som utsätts för samma typ av utmaningar på väg.

Toughbook är en stryktålig dator som passar bra i busstrafik.

Både Ulrika Sturk och Stefan Lindau ser stora utvecklingsmöjligheter med Toughbook som förarstöd. Genom att lägga till olika funktioner kan den användas av föraren för att styra saker i bussen.

– Det handlar om nya lösningar. Toughbook är inte bara en surfplatta utan ett mångsidigt verktyg med betydligt större prestanda än många kontorsdatorer, säger Ulrika Sturk.

Datorn eller plattan kan monteras fast i bussen och har en antireflekterande beläggning för att det ska gå att läsa på skärmen även i starkt dagsljus. Redan idag används Toughbook också av flera stora bussbolag i Sverige för service av fordon.

– Om du frågar en bussverkstad idag vilket som är deras viktigaste verktyg så är det inte längre skruvmejseln och skiftnyckeln utan datorn. Eftersom våra datorer är både damm- och vattentåliga passar de bra i verkstadsmiljö. Dessutom kan de utrustas med nätverks- och serieportar vilket inte alltid går med en vanlig dator, säger Stefan Lindau.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, UITP Stockholm 2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)