Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo får stororder på bussar

Volvo Bussar har fått en order på 373 stadsbussar till Dubai. Karosserna kommer från Sunsundegui. Bild: Volvo Bussar.

Volvo Bussar har fått en order på 373 stadsbussar till Dubai. Det är Volvos största order hittills på busschassier till Dubai och även det hittills största inköpet som har gjorts av Euro 6-stadsbussar i Mellanöstern.

Det är Dubai Roads and Transport Authority (RTA) har beställt 373 stadsbussar av Volvo och den lokala importören Famco. Med den nya ordern uppgår antalet Volvo-bussar hos Dubai RTA till 571 fordon.

Dubais transportmyndighet investerar för närvarande stort i kollektivtrafik med målet att det ska vara förstahandsvalet när det gäller att ta sig runt i Dubai. Antalet bussar i emiratet ska öka med närmare 30% från 2018 till 2020.

Affären omfattar Volvos chassi som B8RLE Euro VI kommer levereras med Sunsundegui SB3 kaross. Bussarna blir de första stadsbussar i utsläppsklass Euro VI någonsin i mellanösternregionen. Leveranserna planeras ske med start tredje kvartalet 2019 fram till andra kvartalet 2020. I kontraktet ingår ett 10-årigt underhållskontrakt som även omfattar däck och batterier.

– Vi är stolta och ödmjuka över det förtroende som Dubai Roads and Transport Authority än en gång visar Volvo. Den här upphandlingen utvärderades baserat på den totala ägandekostnaden under tio år, där bränsle och driftkostnader ingick, och Volvo var det mest konkurrenskraftiga alternativet.

– Ordern är ett erkännande av den långsiktiga relation vi har skapat och av det värde vi levererar till RTA, säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.

– Volvo B8RLE Euro VI är ett väl beprövat chassi som fortsätter sätta industristandard när det gäller bränsleeffektivitet, körbarhet och livscykelkostnad.

I standardutrustningen för bussarna ingår bland annat Volvos elektroniskt styrda skivbromsar och ESP (Electronic Stability Program). Bussarna kommer vara utrustade med en ITS-lösning (Intelligent Transport systems) för uppföljning av bussflottans prestanda men även med innovativa interaktiva skärmar. Bussarna har även moderna förarstödssytem för t ex förarutmattning samt förar-RFID och Volvo I-coching.

Stolarna är ergonkomiska och bussarna har USB-uttag ombord. De kommer tt vara kompatibla med den internationella kollektivrtrafikunionen UITYP:s standard ITxPT som gör det möjligt för olika IT-system i kollektivtrafiken att fungera tillsammans.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)