Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hundratals nya biljettautomater till Skåne, Blekinge och Östergötland

Skåne, Blekinge och Östergötland får nya biljettautomater i kollektivtrafiken.

Kollektivtrafiken i Skåne, Blekinge och Östergötland ska få hundratals nya biljettmaskiner. De flesta ska gå till Skånetrafiken som nu i en gemensam upphandling för de tre regionerna har valt Conduent Transportation som leverantör av de nya maskinerna.

Totalt kommer Conduent att leverera 265 biljettautomater av modellen Conduent Expert 6000. 225 biljettautomater ska Skånetrafiken använda och övriga 40 går till Blekingetrafiken och Östgötatrafiken, som ingår i samma upphandling.

– Avtalet innebär att vi tar ett större ansvar även för mjukvaran i biljettautomaterna och själva kan göra förbättringar och anpassningar som gynnar våra kunder. Tanken är att de ska vara lika enkla att använda som vår app, säger Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken.

– Vår biljettautomat Conduent Expert 6000 ger Skånetrafiken möjligheten att erbjuda sina buss- och tågresenärer fortsatt möjlighet att betala för sina resor i moderna, enkla biljettautomater som förbättrar användarupplevelsen ännu mer, säger Jean-Charles Zaia, direktör och divisionschef för Transit på Conduent Transportation.

De nya biljettautomaterna tas i bruk i slutet av 2019 samtidigt som de gamla biljettautomaterna kopplade till att Jojo-korten fasas ut. En mer detaljerad tidplan kommer nu att arbetas fram tillsammans med leverantören.

De nya biljettautomaterna kommer att vara kopplade till Skånetrafikens nya biljettsystem och innehålla samma biljetter och zoner som i Skånetrafikens app.

Conduent Transportation har levererat liknande biljettautomater till operatör i bland annat Finland och Malaysia. Företaget levererar biljettautomaterna med tillhörande operativsystem. Genom ett serviceavtal ansvarar de även för drift och underhåll av automaterna vilket till exempel omfattar byte av papper och reparation.

Avtalet är skrivet för 6 år med en option på förlängning med 2 år i taget.
Skånetrafiken utvecklar gränssnitt och den mjukvara som kommer att finnas i biljettautomaterna. Avtalet för de gamla biljettautomaterna som är kopplade till Jojo-korten går ut i mitten av december 2019. Biljettautomaterna kommer att innehålla samma biljetter och zoner som i Skånetrafiken-appen.

Kunderna kommer att kunna betala med bankkort och sedan välja att få sin biljett på papper eller på Skånetrafikens nya kort som lanseras under hösten. I ett senare skede kommer det även bli möjligt att koppla biljetten till sitt bankkort.

Parallellt med de nya biljettautomaterna fortsätter Skånetrafiken att vidareutveckla sin app. Hittills använder över hälften av de skånska pendlarna appen för att köpa sina månadskort.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)