Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Knaper ekonomi för Länstrafiken Jämtland

Länstrafiken Jämtland brottas med knaper ekonomi som bland annat hindrar nödvändiga utökningar av stadstrafiken i Östersund. Foto: Ulo Maasing.

Ekonomin för Länstrafiken Jämtland är fortsatt tuff. I fjol var man nära att få upprätta kontrollbalansräkning därför att halva aktiekapitalet var förbrukat, och i år ser det inte bättre ut. Nödvändiga utökningar av stadstrafiken i Östersund kan inte genomföras. Samtidigt lämnar, som vi tidigare rapporterat, vd:n Per-David Wennberg länstrafiken efter bara två och ett halvt år.

När länstrafiken hade styrelsemöte i maj togs frågan om en kapitaltäckningsgaranti från ägarna upp. Den ekonomiska prognosen för året visar att det kan komma att bli nödvändigt att upprätta kontrollbalansräkning innan årets slut, skriver Länstidningen Östersund.

Beslutet blev att vänta med att ta ställning till garantin till nästa styrelsesammanträde.

– Liksom i fjol ligger vi på gränsen till att ha förbrukat halva aktiekapitalet som vi återställde förra året med hjälp av ägarna, säger Per-David Wennberg till Länstidningen.

Länstrafiken har med sig ett samlat underskott på 3,3 miljoner in i det här verksamhetsåret och det minskar bolagets ekonomiska utrymme. Årets prognos pekar för närvarande på minus 2,5 miljoner kronor.

David Wennberg uppger att 90 procent av länstrafikens kostnader ligger i trafikavtalen och att det inte går att göra mycket åt de kostnaderna. Bland annat slår stigande dieselpriser igenom när det gäller kostnaderna. Dessutom har resandet minskat något när flyktingboenden har stängt.

I Östersund har resandet de senaste åren ökat med 20 procent och trafiken där är underdimensionerad. En utökning kan dock inte göras med länstrafikens nuvarande ekonomi.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)