Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Portugisisk elbuss i Stockholm

Portugisiska Caetano visar sin elbuss e.City Gold i Stockholm nästa vecka. Foto: Caetano.

Den portugisiska bustillverkaren Caetano har hittills varit synlig i Sverige endast genom enstaka besök av turistbussar från utländska bussföretag. Men Caetano finns på plats på den stora internationella kollektivtrafikmässan i Stockholm den 10 – 12 juni, dels med en batteridriven stadsbuss, dels med ett nytt chassi för elbussar.

Mässan arrangeras av UITP, den internationella kollektivtrafikunionen, som håller sin världskongress i Stockholm samtidigt.

Den elbuss som Caetano visar i Stockholm är en fullelektrisk buss som helt har utvecklats av den portugisiska bustillverkaren. Bussen, Caetano e.City Gold har en motor på 160 kW, men Caetano har ännu inte lämnat några uppgifter om batterikapacitet mer än att denna kan anpassas individuellt efter köparens önskemål.

Caetano kommer också att presentera ett elbusschassi som kan locka påbyggare som alltjämt har en stor marknad i södra Europa. Chassit, e.CC har samma motor som den elbuss som visas samtidigt. Två längder erbjuds: 10,7 och 12 meter med två eller tre dörrar.

Vad man inte visar i Stockholm är en ny bränslecellsbuss som Caetano utveckla tillsammans med japanska Toyota och som har fått namnet H2.City Gold. Toyota svarar för bränclecellsystemet, vätgastankar med mera. Caetanos bränslecellsbuss presenteras senare i år – troligen på Busworld i Bryssel i höst.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Nyheter, UITP Stockholm 2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)