Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ta bussen på sista resan

Busstillverkaren Van Hool och det holländska bussföretaget Royal Beuk har tagit fram en särskild begravningsbuss med plats för såväl kista som sörjande. Foto: Van Hool.

Nu kan man avsluta sin tid på denna jord med en bussresa till sista vilan. Det är det holländska bussbolaget Royal Beuk som tillsammans med busstillverkaren Van Hool har tagit fram en unik begravningsbuss med plats för såväl kista som sörjande. De båda företagen skapade begravningsbussen sedan Beuk kunnat konstatera att det fanns en växande efterfrågan på ett begravningsfordon med plats för såväl den avlidne som begravningsföljet.

– Med anledning av den ökade efterfrågan har vi tagit initiativet till att tillsammans med Van Hool utveckla en begravningsbus, säger det 113-åriga familjeföretaget Royal Beuks vd Monique Beuk.

Bussen är baserad på en Van Hool EX11L. Ombord finns plats för den avlidne och 26 personer i begravningsföljet. Mörka fönster skyddar frön insyn. Foton och videoklipp kan visas på tre skärmar ombord, och man kan också lyssna på musik som exempelvis den avlidnes favoritmusik.

I konceptet ingår också att det är möjligt att köra bussen en särskild utvald väg förbi ett antal platser som har varit viktiga i den avlidnes liv.

Bussen är utrustad med en större lyft som klarar mer vikt än en rullstolslyft . Mittdörren är bredare och dessutom finns rejäla fästen för kistan.

Förarna av bussen är specialutbildade.

– Dels kräver den tekniska utrustningen ett särskilt kunnande. Att köra ett begravningssällskap kräver också en respektfull körstil, etikett och empati. Våra förare anser att det är en ära att kunna bidra till någons sista resa, säger Monique Beuk.

Royal Beuk och Van Hool har också gjort en video om den unika bussen:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)