Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvoägare satsar på bränslecellsbussar

Kinesiska Geely, som äger Volvo, lanserar nu en helt ny bränslecellsbuss. Bild: Geely.

Kinesiska Geely, som äger Volvo Cars och är storägare i Daimler (Mercedes-Benz m fl), lanserar nu en bränslecellsbuss för stadstrafik samt en ny batteribuss. Det sker genom Geelys varumärke för bussar och lastbilar, Yuan Cheng. Bränslecellsbussen F12 uppges ha en räckvidd på över 500 kilometer under verkliga trafikförhållanden.

Lanseringen skedde för några dagar sedan i Kina. Foto: Geely.

F12 finns i två längder, 10,5 och 12 meter och är Geelys första nyttofordon med bränslecellsdrift. Med en bränsleförbrukning på 7,5 kilo flytande vätgas per 100 kilometer räknar Geely med en räckvidd på över 500 kilometer på en tankning vilket räcker för de flesta stadsbussar. Tankningen tar tio minuter.

Geely lanserar också en ny batteribuss.

Räckvidden gör enligt tillverkaren att F12 också lämpar sig för längre linjer.

Vätgasdrift har en stark miljömässig fördel eftersom de enda utsläppen från fordonen är vattenånga. Vätgas kan utvinnas från fossila drivmedel som en biprodukt från kemisk industri samt genom elektrolys.

Den nya batteribussen C11 är tänkt för bland annat turisttrafik på kortare sträckor, matartrafik och transfers. Närmare tekniska data kring C11 har inte släppts av Geely.

Geely satsar nu hårt på elfordon, inte bara när det gäller bussar. Så sent som i april presenterade man Geometry, företagets nya varumärke för elbilar, liksom den första modellen Geometry A. År 2025 ska man ha tio elbilsmodeller på marknaden. Parallellt är man via Volvo engagerad i Polestar. Tillsammans med Daimler utvecklar man i Kina Smart till en global tillverkare av elbilar.

Bränslecellsbussar börjar nu på allvar att intressera marknaden. Så sent som häromdagen fick busstillverkaren Solaris den första ordern på sin stadsbuss Urbino med bränslecellsdrift. Bussen premiärvisas på den stora, internationella kollektivtrafikmässan i Stockholm den 10 – 12 mars. Mässan arrangeras av den internationella kollektivtrafikunionen UITP i samband med organisationens världskongress.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)