Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris får premiärorder på bränslecellsbussar

Busstillverkaren har fått en första order på sin nya bränslecellsbuss som premiärvisas på UITP:s stora mässa i Stockholm i juni. Bild: Solaris.

Busstillverkaren Solaris har fått den första ordern på sin nya bränslecellsbuss redan innan bussen har premiärvisats för en större publik. Det sker på den internationella kollektivtrafikunionen UITP:s mässa och världskongress i Stockholm den 10 – 12 juni. Men redan nu har lokaltrafiken i den norditalienska staden Bolzano beställt tolv Solaris Urbino 12 hydrogen. Staden har sedan tidigare batteribussar från Solaris i trafik.

Energin i de nya bussarna lagras i vätgas och överförs därifrån direkt in i bussens drivlina, vilket gör att bussen kan köras även långa sträckor helt emissionsfritt, bortsett från vattenånga.

Bussarna kommer att vara utrustade med en bränslecell på 60kW och Solaris egna högenergibatterier. Batterierna laddas med energi från vätgasen som i bränslecellen omvandlas till el samt med återvunnen bromsenergi. Det är också möjligt att ladda batterierna direkt från elnätet. Drivaxeln på bussarna har två integrerade elmotorer på vardera 125 kW. För att hålla ner energiförbrukningen å mycket som möjligt har bussarna en luftkonditionering med koldioxiddriven värmepump som använder överskottsvärme från bränslecellen.

Vätgasen förvaras i komposittankar på busstaket.

Räckvidden uppges till 350 kilometer på en tankning.

I kontraktet ingår också att Solaris ska utbilda förare och verkstadspersonal med särskild tyngdpunkt på säkerhet när det gäller att använda och serva vätgasdrivna fordon.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)