Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina Sveriges mest hbtq-vänliga arbetsplats

Nobina får fackförbundet Unionens hbtq-pris. Foto: Ulo Maasing.

Fackförbundet Unionen har utsett bussföretaget Nobina till Sveriges mest hbtq-vänliga arbetsplats och tilldelar bussföretaget sitt hbtq-pris för 2019. I motiveringen framhåller Unionen att Nobina prisas för att respekt och mångfald inte bara är fint formulerade ord, utan en del av vardagen. Priset delas ut vid invigningen av Stockholm Pride i Pride Park på Östermalms IP i Stockholm på onsdagen klockan 18.

Juryns motivering lyder så här: ”Nobina är bussföretaget som kör med pride. Här är värdegrunden ”vi respekterar varandra, vi bryr oss och är goda ledare” inte bara fint formulerade ord, utan man har gjort dem till en del av vardagen. Man brukar ju säga att det sitter i detaljerna, så att Nobinas klädpolicy öppnar upp för att man själv väljer om man vill ha kjol eller byxor – oavsett kön – blir ett signum för deras arbete. Men vi hurrar inte bara för att Nobina har kommit långt i hbtq-arbetet, utan för deras tydliga vilja att nå ännu längre.”

– Unionen vill lyfta fram goda exempel och sprida kunskap för att fler ska få tillgång till arbetsplatser där det är en självklarhet att alla får vara sig själva, säger Marina Åman, andre vice ordförande för Unionen.

Unionens hbtq-pris delas ut varje år till en arbetsgivare som på ett föredömligt sätt arbetar för en inkluderande arbetsplats oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

– Det väldigt glädjande att dela ut årets pris till Nobina Sverige, en arbetsplats som jobbar aktivt med hbtq-frågor. Man är inte rädd för att belysa och diskutera de fördomar som finns i organisationen, och samtliga chefer får gå en obligatorisk inkluderingsutbildning. Dessutom öppnar Nobinas klädpolicy upp för att du själv väljer om du vill ha kjol eller byxor på jobbet, vilket är ett exempel på hur Nobina omsätter policys i praktiken, menar Marina Åman.

– Vi är oerhört glada och stolta över det här priset, det är ett kvitto på att vi lever våra värderingar som handlar om respekt, omtanke och gott ledarskap. Vi vill ha ett klimat där alla känner sig fria att vara sig själva. På så sätt får vi medarbetare som har förutsättningar att må bra på jobbet, och vi får tillgång till personens fulla potential, säger Jenny Lundmark, HR-direktör för Nobinakoncernen.

– Nobina tar tydligt ställning för hbtq-rättigheter, till exempel som partners i Pride men också i vardagen. Det finns en synlig hbtq-mångfald i hela Nobina, på våra depåer bland bussförare och tjänstemän och också på vårt huvudkontor. Det spelar en stor roll för enskilda medarbetare, säger Isaac Yassin, Unionenrepresentant på Nobina.

Tidgare vinnare av Unionens hbtq-pris:
2018: IBM Sverige
2017: Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet
2016: Nordic Choice Hotels
2015: Sensus Västra Sverige
2014: Ving Sverige AB
2013: Sodexo
2012: Systembolaget, Västerlånggatan Uddevalla
2011: AkzoNobel Surface Chemistry, Stenungssund

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)