Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bara elbussar i ett helt land

Taiwan fick sin första elbusslinje förra året. Nu siktar Taiwans regering på att samtliga 15 000 bussar i kollektivtrafik i landet ska vara helt eldrivna senast 2030.

Elektrifieringen av busstrafiken ökar snabbt över hela världen. Regeringen på Taiwan gör nu en storsatsning på att alla bussar i kollektivtrafik i landet ska vara helt eldrivna senast 2030. Det handlar om cirka 15 000 bussar, både i stadstrafik och regionaltrafik. Målet ska nås genom ett ambitiöst statligt stödprogram där regeringen går in och subventionerar varje ny elbuss med motsvarande en dryg miljon SEK. Taiwan fick sin första elbusslinje förra året när en linje i huvudstaden Taipei elektrifierades med 22 elbussar. Sedan dess har flera städer på Taiwan satt elbussar i trafik i betydande omfattning.

Enligt taiwanesiska media ska det nya stödet börja gälla från den 1 september. Elbussar med en hjulbas som överstiger fyra meter kan få upp till motsvarande en dryg miljon SEK (NT$ 3 338 000) i subvention, medan bussar med en hjulbas som är kortare än 4,5 meter men väger över 4,5 ton kan få upp till två tredjedelar av beloppet i subvention.

Stödet utgår inte bara till stadsbussar, utan även till intercitybussar, det vill säga bussar för regionaltrafik. Subventionerna betalas ut i två steg, Under de första sex åren utgår subventionen till nybyggda elbussar, medan det under de följande sex åren utgår för byte av batterier.

För att målet ska nås för stadsbussar måste minst 900 nya elbussar sättas i trafik varje år. Idag finns nästan 11 000 stadsbussar i trafik på Taiwan.

För att det nya stödet ska utgå måste tillgängligheten för bussarna vara minst 98 procent, annars måste utbetalda subventioner återbetalas.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)