Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Avgjort i Jämtland – norska Trønderbilarna tar över

Efter ett års rättsliga turer har nu Länstrafiken i Jämtland skrivit avtal med norska Trønderbilene. Foto: Ulo Maasing.

Den segdragna upphandlingsstriden om busstrafik i Jämtland är över. Norska Trønderbilenme och Länstrafiken i Jämtland har nu tecknat ett tioårigt avtal när det gäller kollektivtrafiken i sex kommuner: , Bräcke, Härjedalen, Krokom, Strömsund och Östersunds kommuner.

Striden om det nya regionmbnussavtalet i Jämtland har pågått i ett år. Upphandlingen vanns av Trønderbilene som tilldelades kontraktet i augusti 2018. Detta överklagades av den dåvarande operatören, Centrala Buss, till Förvaltningsrätten, Kammarrätten och Högsta Förvaltningsrätten utan framgång.

– Vi tycker att det är tråkigt att Centrala Buss valt att driva processen så här långt, likaså att väntetiden i Förvaltningsrätten varit oacceptabelt lång. Förutom att våra resenärer fått vänta på nya bussar med bättre komfort så har det kostat skattebetalarna i länet stora pengar. Det känns skönt att vi kan lägga detta bakom oss och tillsammans med Trønderbilene jobba framåt, säger Per-David Wennberg, vd Länstrafiken.

Det avtal som nu är undertecknat gäller från den 15 december 2019 och i tio år framåt. Det gäller cirka 67 linjer och har en årlig ersättning på ungefär 124 miljoner kronor.

Trønderbilene kommer att starta verksamhet i Jämtlands län och erbjuda alla berörda bussförare anställning.

Bland förbättringar i trafiken märks:

Bussarna kommer att drivas med fossilfria förnyelsebara bränslen.
Bussarna kommer vara utrustade med hjärtstartare, integrerade bilbarnstolar och bälten på alla sittplatser.
Bussarna kommer att ha hiss eller ramp.
Bussarna kommer erbjuda fritt WiFi och USB-uttag ombord samt realtidsutrustning som innebär att resenären via mobilappen kan se var bussen befinner sig.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)