Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kyrklig skvader i prideparad

Tredje gången gillt i prideparaden i Stockholm är det för denna skvader som tillhör Svenska Spårvägssällskapet och i paraden används av Svenska Kyrkan och Equmeniakyrkan. Bilden från fjolårets parad. Foto: Ulo Maasing.

Det börjar bli tradition nu med en skvader i prideparaden i Stockholm, alltså en buss som också är en lastbil med öppet flak. Det är Svenska Kyrkan och Equmeniakyrkan som tillsammans deltar i paraden med en Volvo PS K90 Skvader som numera vårdas av Svenska Spårvägssällskapet. Svenska Kyrkan och Equmeniakyrkan deltar i Pride för sjunde året i rad och skvadern med sitt kärleksbudskap rullar paradvägen fram för tredje gången nu på lördag.

DJ på skvadern är en verklig bussnörd, eller åtminstone halv bussnörd som han beskriver sig själv, Birger Klevestedt och bakom ratten på veteranen sitter Mikael Höög.

Lite data om den unika bussen, en Scania-Vabis Molinverken 1949:

Bussen ägdes ursprungligen av Kungliga Poststyrelsen som donerade den till Svenska Spårvägssällskapet 1967. Ursprungligen var bussen en vanlig buss. Vintern 1958/59 byggdes den om till skvader hos postens verkstäder i Lycksele.

Under sitt aktiva liv i postens tjänst var bussen stationerad på olika håll i Norrbotten och Västerbotten innan den hade gjort sitt i postens tjänst inför högertrafikomläggningen 1967 då Svenska Spårvägssällskapet fick den som donation.

Skvadern är 9,7 meter lång, 2,26 meter bred, har en motor på 99 kW och väger nästan 6,4 ton.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)