Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Världens största laddhybrid snart till Bohuslän

Den 9 augusti sätts M/S Color Hybrid in på rutten mellan Strömstad och Sandefjord. Foto: Color Line.

Den 9 augusti sätts världens största laddhybridfartyg i trafik mellan Sandefjord i Norge och Strömstad. Det är färjerederiet Color Lines nya M/S Color Hybrid som på torsdagen levererades till rederiet för att sättas i reguljär trafik om en dryg vecka.

M/S Color Hybrid har batterier på fem mWh som laddas med grön el när fartyget ligger vid kaj i Strömstad. Fartyget kommer att gå in och ut ur Sandefjordsfjorden nästan ljudlöst och utan utsläpp av växthusgaser, kväveoxider eller svavel.

Batteripaketet väger 65 ton och kan laddas på en timme.

Därtill har fartyget en värmereservoar på fem mWh som använder värme från såväl kylvattnet som från avgassystemet för uppvärmning inne i fartyget. Skrovet är optimerat för att göra fartyget energieffektivt och miljövänligt.

Fartyget är 160 meter långt och har en kapacitet på 2 000 passagerare och cirka 500 bilar, vilket gör att kapaciteten på rutten mellan Norge och Sverige ökas avsevärt. Ombord utökas service- och shoppingutbudet med stora butiker och tre restauranger. På däck finns ett växthus som värms upp med spillvärme. Där ska bland annat örter och grönsaker odlas till restaurangerna ombord.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)