Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Buss- och tågoperatör köper teknologiföretag

Buss- och tågoperatören Vy, som också har en betydande verksamhet i Sverige, siktar på att erbjuda taxitjänster med mera i sin app. Bild: Vy.

Den statliga buss- och tågoperatören Vy (tidigare Nettbuss, NSB och Tågkompaniet) köper det norska teknologiföretaget Go Mobile. Med förvärvet vill Vy skapa möjligheter till nya mobilitetslösningar för sina resenärer. Siktet är inställt på att det redan nästa år ska bli möjligt att i Vys app köpa taxiresor och i framtiden även anropsstyrda bussar. Vy har en betydande verksamhet även i Sverige, främst inom kollektivtrafik och expressbussar.

– Vy vill göra det enkelt för kunderna att planera och köpa hela resan från dörr till dörr och GoMobiles lösningar för oss närmare målet, säger Synne Homble, chef för mobilitet och resor i Vy i Norge.

– Med hjälp av Go Mobiles teknologi kan vi erbjuda taxiköp i Vy-appen redan 2020. Dessutom ska vi bland annat utforska hur vi kan använda Go Mobiles teknologi för flexibla bussar som kan beställas hemifrån. Vi vill göra det möjligt för människor att resa miljövänligt och kollektivt så att de kan klara sig utan egen bil.

Go Mobile är baserat i Kristiansand, Norge, och är sedan sommaren 2018 till 26,3 procent ägt av Vy, men nu blir företaget ett helägt dotterbolag till Vy. Go Mobiles produkt Mivai är idag Norges största marknadsplats för taxitjänster och täcker hela Norge. Alla beställningscentraler i Norge ligger inne i systemet med kompletta priser. Go Mobile har dessutom avtal med beställningscentraler för taxi i ett flertal städer – i storstäderna Oslo, Bergen och Trondheim därtill med flera olika taxiföretag i varje stad.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)