Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busstillverkare i konkurs (uppdaterad)

Den brittiska busstillverkaren Wrightbus, som har levererat flertalet av dagens dubbeldäckare i London, har begärts i konkurs. Foto: Ulo Maasing.

Den brittiska busstillverkaren Wrightbus begärdes på onsdagen i konkurs. Företaget har bland annat levererat flertalet av de dubbeldäckare som idag går i trafik i London och som beställdes av den dåvarande borgmästaren i London, Boris Johnson, till ett skyhögt pris. Johnson är nu premiärminister i Storbritannien. Wrightbus är en av Nordirlands största arbetsgivare med 1400 medarbetare. Ett räddningsförsök i sista minuten av bland andra kinesiska intressenter misslyckades i slutet av förra veckan.

Wrightbus har länge sökt en köpare eller finansiär för att rädda företaget.

I slutet av förra veckan gick en planerad försäljning upp i rök när det kinesiska teknikföretaget Weichai och ett annat företag drog sig ur. Bara några dagar tidigare hade en nordirländsk aktör sagt nej till att bjuda på Wrightbus.

Wrightbus grundades 1946 och har under det här året brottats med bristande lönsamhet och skurit ner personalstyrkan med 95 anställda. Under de senaste åren har den brittiska bussmnarknaden stagnerat och Wrightbus ställning på marknaden försvagades redan för några år sedan då Londons nuvarande borgmästare Sadiq Khan stoppade vidare köp av den dubbeldäckare, New Routemaster, som Boris Johnson hade låtit ta fram speciellt för London.

Nyligen fick dock Wrightbus en order på 20 bränslecellsdrivna bussar till ett pris av cirka sex miljoner per buss.

Företaget har cirka 1400 medarbetare vid sin anläggning i Ballymena, Nordirland.

Share Dela

Taggat som:

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)