Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Larm om bussbränder ökar igen

Under förra året larmades räddningstjänsten till 100 bränder i buss. Foto: Ulo Maasing.

Efter att först ha minskat under en rad år har landets räddningstjänster de senaste åren ha fått göra allt fler utryckningar på larm om bussbränder. Det framgår av den uppdaterade rapport om bussar och brandsäkerhet som Sveriges Bussföretag nu har presenterat.

2009 var det 119 utryckningar. Sedan minskade antalet utryckningar varje år till år 2014, då det var 66 utryckningar. Därefter har antalet utryckningar ökat för varje år. Under år 2018 var det 100 stycken utryckningar som gällde bussar i yrkesmässig trafik.

Rapporten slår fast att det är svårt att i detalj förklara utvecklingen och menar att det finns flera bakomliggande orsaker.

Den tidigare minskningen i antalet utryckningar beror bland annat på tekniska förbättringar i bussarnas och drivmedelssystemens utformning. Att antalet utryckningar ökat under de senaste åren beror bland annat på att det har varit fler utryckningar än tidigare till följd av förhöjd friktion i busshjul. Friktionen har medfört stark värmeutveckling, rök och ibland att det börjat brinna.

Till de ökade siffrorna bidrar förmodligen också att antalet bussar i trafik har ökat relativt mycket sedan år 2014, men det kan också handla om slumpvisa fluktuationer.Ändrade system för utryckningsrapportering kan också ha bidragit till att fler utryckningar rapporterats de senare åren.

Här kan du ladda ner rapporten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)