Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

FlixBus siktar på klimatneutralitet

I Frankrike och Tyskland kör nu de första helt eldrivna expressbussarna i FlixBus´ linjenät. Foto: FlixBus.

Expressbussjätten FlixBus´ moderföretag FlixMobility har klubbat en strategi som innebär att alla buss- och tågresor man erbjuder ska vara helt klimatneutrala år 2030. Målet ska nås genom en kombination av moderna fordon, ökade investeringar i alternativa drivmedel samt genom att kompensera koldioxidutsläpp orsakade av verksamheten, inräknat de tjänsteresor som företagets medarbetare gör. Som vi tidigare rapporterat är FlixBus engagerat i att utveckla bränslecellsdrivna långfärdsbussar. Man har också tre fullelektriska bussar i sin expressbusstrafik i Tyskland och Frankrike.

– FlixMobility satsar på att ha världens mest miljövänliga linjetrafik, säger en av grundarna till företaget, André Schwämmerlein.

FlixTrains tåg körs i likhet med elbussarna uteslutande på grön el, uppger företaget, som också framhåller sin flotta av bussar med Euro VI-motorer.

– Med tanke på klimatförändringarna liksom det ökande resandet med personbilar och flyg står hela mobilitetsbranschen inför utmaningen att bli hållbar. Vårt mål är att bli världens grönaste mobilitetsföretag. Vi hoppas att politikerna stödjer oss på vägen och skapar förutsättningar för att målet ska nås, säger André Schwämmerlein.

– Men även bland resenärerna måste man tänka nytt. För närvarande klimatkompenserar omkring tio procent av fåra resenärer i de tysktalande länderna sina egna resor. Vi vill öka den andelen och måste som företag överväga hur vi i framtiden kan bidra mer.

Det här är i korthet FlixBus´ handlingsplan för att bli klimatneutralt till 2030:

Säkerställa den mest bränsleeffektiva, rena och högteknologiska fordonsflottan;

Investeringar i klimatneutral teknologi, som elektriska bussar, bränsleceller (väte) och bussar som kör på biogas;

Utforma en rättvis kompensationsmodell för de återstående koldioxidutsläppen;

Hållbar företagsledning, grön resepolicy och klimatkompensering för alla anställdas affärsrelaterade resor.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)