Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Årets turistbuss är MAN Lion´s Coach

MAN Lion´s Coach är Coach of the Year 2020. Foto: Ulo Maasing.

Till Årets turistbuss i Europa, Coach of the Year, har utsetts MAN Lion´s Coach. Den egentliga prisutdelningen äger inte rum förrän på en galamiddag på torsdagskvällen, men redan på eftermiddagen avslöjade juryordföranden Tom Terjesen vinnaren. Det skedde i samband med MAN:s presskonferens på Busworld. Helt oannonserat steg då norska Bussmagasinets chefredaktör och MAN:s busschef Rudi Kuchta upp på scenen och vinnaren av den prestigefyllda titeln avslöjades. Någon prisutdelning ägde dock inte rum – den fick anstå till galamiddagen.

Årets val av Coach of the Year skedde i Sibiu, Rumänien, där juryn testade och granskade fem turistbussar. Förutom vinnaren var det Volvo 9900, Setra S531DT, Iveco Crossway CNG, VDL Futura FHD.

Juryn, bestående av representanter för ledande fackmedia i ett 20-tal länder, har bland annat granskat komfort, bullernivåer, driftsäkerhet, tillgänglighet och förarens arbetsplats. Likaså har man vägt in pris och livstidskostnader för att äga bussen.

Juryordföranden Tom Terjesen, till vänster, fick MAN:s Rudi Kuchta att loga att inte avslöja vem som vunnit innan kvällens galamiddag på Busworld. Foto: Ulo Maasing.

– Coach of the Year 2020 är ett proffsigt persontransportfordon med en hög grad av komfort för såväl förare som passagerare. Vinnaren har tagit med sig alla bra detaljer från tidigare modeller och blandat dem med modern design och ny teknologi. Den nya motorn är starkare och mer miljövänlig. Detta, i kombination med en helt ny växellåda gör att bussen har kraft nog för de backiga vägarna i Transsylvanien och på många andra platser runt om i världen, sa Tom Terjesen och fick Rudi Kuchta att lova att inte avslöja något om vinnaren innan kvällen.

– Designen är modern och ger bussen en maskulin karaktär, samtidigt som den är inbjudande. Tillgängligheten är god, sa Terjesen.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Categorised in: Busworld, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)