Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Räknade fel på bussålder – måste köpa begagnat

Uddevalla Omnibus måste investera i begagnade bussar eftersom företaget räknat fel på vagnparkens ålder. Foto: Thomas Harrysson.

Kommunägda Uddevalla Omnibus måste oväntat köpa begagnade bussar för över tio miljoner kronor. Anledningen är att bussföretaget, som på uppdrag av Västtrafik kör bland annat stads- och skoltrafik i Uddevalla, har räknat fel på maxåldern på sina bussar. Nu måste företaget investera för att sänka åldern på vagnparken, rapporterar Bohusläningen.

Uddevalla Omnibus hade räknat fel i sin investeringsplan i samband med trafikupphandlingen 2014. Där utgick företaget från att bussarna skulle få ha en högsta ålder på tretton år från det år de togs i trafik. Men enligt avtalet med Västtrafik är den högsta tillåtna åldern på bussarna tolv år, räknat på modellår. Dessutom får genomsnittsåldern på hela bussflottan inte överstiga åtta år, vilket ställer till det för bussföretaget nu när flertalet av företagets bussar måste räknas upp ett år.

Nu har felet upptäckts av Västtrafik som har påtalat saken för bussföretaget.

Därför måste bussbolaget köpa in begagnade bussar från Göteborg till en kostnad av drygt tio miljoner kronor.

Att Uddevalla Omnibus inte väljer att köpa nya bussar beror på att trafikavtalet med Västtrafik går ut 2024 och att Västtrafik har beslutat att stadstrafiken ska vara elektrifierad senast 2030.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)