Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ingen kris för turismen – ökar i år och nästa år

Kryssningar är ett växande segment i den internationella turismen. Foto: Ulo Maasing.

Turismen i världen fortsätter att öka starkt. Inte minst ökar utlandsresandet från länder i Asien som hittills i år visar den största tillväxten i världen. Det framgår av analyser som det ansedda konsultföretaget IPK International har gjort på uppdrag av världens största resmässa, ITB i Berlin. IPK:s undersökning World Travel Monitor bygger på intervjuer med mer än en halv miljon människor i över 60 länder. Undersökningen har gjorts under mer än 20 år.

Undersökningen visar på positiva tecken inför 2020. IPK bedömer att det totala utlandsresandet i världen kommer att öka med fyra procent nästa år med de asiatiska länderna i topp med fem procent. Europeernas utlandsresande väntas öka med tre – fyra procent och ameriknernas med tre procent.

Utvecklingen hittills i år har också varit positiv. Ökningen av utlandsresandet globalt har dock mattats av något under de första åtta månaderna i år, jämfört med samma period förra året. Trots det har utlandsresorna globalt ökat med 3,9 procent. Det är en ökningstakt på en procentenhet mindre än för ett år sedan.

Den största tillväxten finns i Asien, medan Latinamerika backar. Undersökningen pekar också på en fortsatt tillväxt nästa år.

Utlandsresandet i de asiatiska länderna ökade med sex procent under årets första månader, jämfört med samma period 2018. Mest ökade kinesernas utlandsresor, med nio procent. Även i Nordamerika ökade utlandsresandet.Ökningen där var drygt 4,5 procent, medan europeernas utlandsresor ökade betydligt långsammare med en sina 2,5 procent.

Även resandet till länder i Asien ökade. Ökningstakten där var sex procent, medan den inkommande turismen i europeiska länder ökade med 3,5 procent och i Nordamerika med futtiga två procent.

Det är turismen som driver de3t ökade resandet. Globalt ökade fritidsresandet med fyra procent, medan affärsresandet stagnerade. När det gäller affärsresandet finns det två motstridiga trender. Det traditionella affärsresandet backade med fyra procent, medan MICE-marknaden (möten, konferenser, mässor m m) ökade med fyra procent.

Storstadsresorna, city breaks, ökar kraftigt med åtta procent och står nu för nästan 30 procent av utlandsresandet i världen, tätt bakom sol- och badsemestrarna. Kryssningsmarknaden ökade med sex procent.

Terrorhotet fortsätter att påverka turismen. Enligt IPK:s stora undersökning ser resenärerna länder som Israel, Turkiet, Egypten, Jordanien och Tunisien som särskilt utsatta. Även USA, Mexiko, Sydafrika och Frankrike ses som otrygga medan Skandinavien, Schweiz, Österrike, Irland, Portugal, Australien och Kanada uppfattas som trygga och med ett relativt lågt terrorhot.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)