Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

60 elbussar, 75 biogasbussar i ny Jönköpingsdepå

Byggandet av en ny, stor bussdepå inleddes i Jönköping häromdagen. Foto: Region Jönköpings län.

Totalt 135 bussar i Jönköping får ett nytt hem 2021. Häromdagen började bygget av en ny bussdepå för stadsbussarna i Jönköping. Där ska 135 el- och biogasbussar hanteras dagligen, men depån har kapacitet för upp till 150 bussar. Depån byggs på Ljungarum i Jönköping.

– Det är jättekul att det kommer igång nu, säger Carl-Johan Sjöberg, direktör, Länstrafiken. Vi började diskutera en ny depå redan runt 2013 utifrån att vår nuvarande är för liten.

Dagens anläggning på Rosenlund är byggd för 80 bussar. Den nya depån ska ta 53 000 kvadratmeter markyta i anspråk och kommer varje dag han­tera 135 el- och biogasbussar som går i tätortstrafik. Den klarar upp till 150 bussar. Tankningen av biogas och el kommer främst att ske nattetid på depån.

– En omställning till en fossilfri fordonsflotta bidrar till det hållbara resandet, säger Marcus Eskdahl(S), regionråd och ordförande i nämnd för trafik, infrastruktur och miljö i Region Jönköpings län.

– Även en mer hållbar arbetsmiljö kommer prioriteras i den nya byggnaden.
På taket kommer det att placeras solceller för att ta tillvara på en del av den energi som behövs till eldrift av bussarna. Det finns också tankar på att ta tillvara regnvattnet som kan användas för att tvätta bussarna. Runt 450 personer kommer att ha depån som sin arbetsplats.

Den nya bussdepån beräknas vara klar 1 mars 2021.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)