Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussförare får gå innan Länstrafiken sparar (uppdaterad version)

Nerläggningar stundar i Örebro län.

68 bussförare hos Söne Trafik har varslats om uppsägning. Länstrafiken Örebro har beslutat att flera busslinjer i norra delen av Örebro län ska läggas ner eftersom Länstrafiken måste spara pengar och resenärerna ska tvingas över från buss till tåg, rapporterar Nerikes Allehanda. Från Länstrafiken framhåller man att det inte finns något direkt samband med mellan varslet och de kommande nerskärningarna i trafiken. Tidigare i år fördes en stor del av busstrafiken i Region Örebro län över i egen regi. Nu måste kollektivtrafiken i regionen spara cirka 53 miljoner kronor de närmaste åren.

Politikerna i regionen har tagit ett inriktningsbeslut som innebär att busslinjer som har få resenärer, mest skolelever eller som går parallellt med järnväg riskerar nerläggning.

En av de linjer som ska läggas ner är busslinjen mellan Kopparberg och Örebro. Trafiken mellan Lindesberg och Örebro ska glesas ut.

Söne Trafik, som kör linjerna åt Länstrafiken minskar i augusti nästa år antalet bussar från 29 till 13 samt stänger garagen i Frövi och Kopparberg. Samtidigt varslar företaget 68 bussförare om uppsägning från augusti.

Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef i Region Örebro län säger till bussmagasinet.se att det inte finns något direkt samband mellan varslet och de planerade nerskärningarna i trafiken.

– Söne buss har meddelat att de varslar personalen mot bakgrund av att deras avtal med Länstrafiken löper ut i augusti 2020, samtidigt som det inte är klart med vem som blir operatör i framtiden. Länstrafiken kommer att upphandla lika mycket trafik till efter augusti 2020 som vi kör idag.

– Från Länstrafikens sida planerar vi dock för att reducera i trafiken. Det gäller dock först från december 2021. Det finns en förslag reducering som varit på remiss hos berörda kommuner. Beslut i den frågan fattas den 22 januari, framhåller Fredrik Eliasson..

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)