Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Effektivare koll av yrkestrafik

Regeringen låter utreda hur kontrollen av yrkestrafikens regelefterlevnad ska bli effektivare. Foto: Transportföretagen.

Regeringen utsåg på onsdagen lagman Catarina Barketorp till särskild utredare för utredningen av effektivare kontroller av yrkestrafik på väg. Hon ska bland annat se över hur kontrollverksamheten av yrkestrafik på väg bedrivs och lämna förslag på förbättrande åtgärder, inklusive organisatoriska åtgärder.

Catarina Barketorp är sedan 2015 lagman och chef för Uppsala tingsrätt. Innan dess har hon bland annat arbetat som chefsrådsman på Södertörn och Solna tingsrätt. Hon har även arbetat på domstolsverket och i Regeringskansliet.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, välkomnar utredningen och förväntar att man nu får se ”en högre regelefterlevnad och rättvis konkurrens för yrkestrafiken på svenska vägar”.

– Vi ser nu ett kvitto på vår röst om ökad regelefterlevnad och konkurrens på rättvisa villkor, genom att regeringen tillsatt en utredning för effektivare kontroller av yrkestrafik på väg, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.

Utredningen kommer bland annat att se över hur kontrollverksamheten av yrkestrafik på väg bedrivs och lämna förslag på förbättrande åtgärder, inklusive organisatoriska åtgärder.

– En hållbar utveckling är transportsektorns största utmaning. En hållbar transportsektor omfattar både hållbarhet ur miljösynpunkt men även social hållbarhet och trafiksäkerhet. I Sverige har vi höga ambitioner om ökad hållbarhet och därför är det viktigt att svenska åkeriföretag, har möjlighet att konkurrera på rättvisa villkor. Ska det vara möjligt behöver regelefterlevnaden öka och fler vägkontroller göras, säger Tina Thorsell.

Taggat som: ,

1 kommentar »

  1. På tiden! Bara det blir rejält med resurser till arbetet i vägkanten också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)