Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Grönt ljus för center för elektromobilitet

Testbädden ska utveckla innovativa lösningar för elbussar och andra elfordon. Foto: Ulo Maasing.

EU-kommissionen har nu godkänt statligt svenskt stöd för att bygga upp ett laboratorium för elektromobilitet, Swedish Electric Transport Laboratory AB (SEEL). Laboratoriet bedöms av EU vara ett viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse.

SEEL ägs av statliga forskningsinstitutet RISE tillsammans med Chalmers tekniska högskola och är en nationell testbädd för att utveckla nästa generations hållbara innovativa lösningar för elbilar, lastbilar, bussar och andra elfordon, inklusive batteriutveckling. SEEL kommer bli ett av få testcenter i Europa som kan tillhandahålla provning för alla de delar som elektrifierade transporter kräver.

Testbädden ska ligga på Lindholmen i Göteborg med en filial i Nykvarn utanför Södertälje.

– Klimatförändringarna är en av mänsklighetens stora utmaningar. Att minska utsläppen av växthusgaser från transportsektorn är avgörande. SEEL ska underlätta omställningen till en elektrifierad transportsektor. Satsningen på SEEL syftar också till att stärka svensk fordonsindustris konkurrenskraft och bidra till att Sverige även fortsättningsvis ligger i framkant när det gäller innovationer inom transportsektorn, säger näringsminister Ibrahim Baylan(S).

Sommaren 2018 gav regeringen Energimyndigheten i uppdrag att för perioden 2018–2021 lämna stöd med 575 miljoner kronor till uppbyggnaden av ett testcenter för elektromobilitet. Uppdragets genomförande har dock försenats av att det har tagit längre tid än väntat att få det statliga stödet godkänt av EU.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)