Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Misstanke: trafikföretag fick felaktiga mångmiljonbelopp årligen

Kan ha betalat ugn tio miljoner om året – felaktigt.

Kollektivtrafikförvaltningen inom Region Dalarna kan varje år ha betalat ut så mycket som tio miljoner kronor för mycket till trafikföretag. Det avslöjade ledningen för Region Dalarna på en hastigt sammankallad presskonferens på torsdagen. Regionen lämnade på onsdagen in en polisanmälan om misstänkt trolöshet mot huvudman.

Flera tjänstepersoner i förvaltningen är tills vidare arbetsbefriade, men de är inte delgivna misstanke om brott. Karin Stikå Mjöberg, regiondifrektör i Region Dalarna, går dock från och med idag in som tillförordnad förvaltningschef på kollektivtrafikförvaltningen. Mattias Ahlström går in som tillförordnad trafikchef.

– Det kan handla om en bugg i våra IT-system och behöver alltså inte vara fråga om någon som medvetet har gjort något fel, sa regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) på presskonferensen.

Enligt honom gäller de misstänkt felaktiga utbetalningarna bland annat sjukresor och andra samhällsbetalda transporter med mindre fordon, det vill säga fordon som tar färre än 21 passagerare.

– Vi kan exempelvis konstatera att en bil har fått betalt för 78 000 kilometer utan att ha rullat en enda kilometer, sa Berg.

Han framhöll att problemet accentueras av att regionen har tillämpat omvänd fakturering.

– Det är vi som fakturerar. De som har fått pengar behöver inte känna till att de har fått felaktiga utbetalningar. Felet ligger förmodligen hos oss.

Regionjuristen Karin Jönsson instämde:

– Det finns ingen indikation att någon person har gjort fel. Men när jag kontaktade riksenheten mot korruption fick jag den bestämda rekommendationen att lämna in en polisanmmälan, vilket vi också har gjort. Det finns dock inget idag som styreker brott. Problemen kan vara orsakade av det gamla IT-system vi använder.

– Såvitt vi kan bedöma gäller problemet alla företag som kör med bussar under 21 passagerare. Problemet kan vara ett arv från Dalatrafik, tillade Berg.

De misstänkt felaktiga utbetalningarna avslöjades i en preliminär, extern revisionsrapport från KPMG.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)