Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Soligt ljus på hållplatser i vintermörkret

Mathias Lindgren trafikchef tätort i Region Värmland: Belysning på hållplatser skapar trygghet. Foto: Ulo Maasing.

Lagom tills vintermörkret la sig som tätast över landet tog Karlstadsbuss solen till hjälp för att få ljus på busshållplatserna. I veckan började Karlstadsbuss att testa solcellsdriven belysning på två av sina hållplatser i Karlstad. ”Vi vill testa detta som ett led i att skapa större trygghet för våra resenärer”, säger Mathias Lindgren trafikchef tätort i Region Värmland.

Solceller mitt i vintermörkret? Javisst. Trots att solceller ger mindre el på vintern, så levererar de el också då, även om det är lite mindre än sommartid.

De två hållplatser Karlstadsbuss har valt ut är hållplatserna Rudsskogen och Gaperudsgatan.

– Trygghet är en viktig faktor för våra resenärer och där är hållplatsbelysning en viktig del för helhetsupplevelsen. Vi vet att det finns ett antal hållplatser runt om i Karlstad där det saknas belysning i väderskydden samtidigt som gatubelysning är på andra sidan gatan. Vi har därför velat testa solcellsdriven belysning på ett par hållplatser för utvärdering, säger Mathias Lindgren

Kommunen står i det här fallet för finansieringen av belysningen medan Karlstadsbuss har svarat för installationsarbetet.

– Jag tycker att det är jättebra att vi kan samarbeta i den här frågan och att vi tillsammans hittat ett hållbart och relativt enkelt sätt att öka trygghetskänslan hos resenärerna, säger Stefan Björkman gatuchef Karlstads kommun.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)