Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svensk premiär för blipp på stadsbussar

Först i Sverige inför Skånetrafiken möjlighet för resenärerna att blippa sitt betalkort i bussen. Foto: Skånetrafiken.

Skånetrafiken blir nästa vecka först i Sverige med möjlighet för resenärerna att blippa sitt betalkort i bussen. I många europeiska städer har möjligheten funnits ett antal år, sedan London gått i bräschen för att kontaktlösa betalkort ska vara lika enkla att använda som färdbevis som trafikföretagens eller regionernas egna smarta kort.

Skånetrafiken inför nu blippning, vilket innebär att resenären kan betala på Skånes alla stadsbussar genom att hålla fram sitt vanliga betalkort mot en läsare i bussen. Först ut är Hässleholm där blippning införs på tisdag.

– Med blippa blir det otroligt enkelt och smidigt eftersom man slipper förbereda sig och bara kan gå ombord. Detta har länge varit efterfrågat från våra kunder, säger Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken.

– Vi är glada att vi är först i Norden med att införa blippa – en tjänst som hundratusentals Londonbor redan använder dagligen i sin egen tunnelbana och ombord på alla bussar.

Hässleholm är första stad i Skåne som får blippa från och med nästa vecka. Sedan följer Trelleborg. Därefter införs blippning successivt under december och januari i övriga skånska städer.

Taggat som: , , ,

4 kommentarer »

  1. Eh vänta va?? Detta har ju funnits i bland annat Jönköping ganska länge nu…

  2. I Östersund också

  3. Svealandstrafiken har haft detta länge, iallafall om man räknar med betalmaskinerna framme hos föraren.

  4. Hej!

    Nej, Skåne är först i Sverige. Blipp är inte detsamma som möjlighet att betala med kontokort/betalkort i en biljettmaskin, vare sig om man behöver mata in PIN-kod eller inte. Blipp fungerar på bråkdelen av en sekund genom att konto-/betalkortet hållas mot en kortläsare på samma sätt som ett smart kort.

    //Ulo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)