Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gotlandsbuss förlorade upphandlingsstrid

Gotlandsbuss förlorade upphandlingsstriden i Kammarrätten. Arkivbild: Ulo Maasing.

Det lokala samverkansbolaget Gotlandsbuss har förlorat den rättsliga striden om Region Gotlands upphandling av busstrafik. Kammarrätten i Stockholm har nu gett regionen rätt i den uppmärksammade upphandlingen. På punkt efter punkt avvisar domstolen Gotlandsbuss´ yrkanden. Det innebär att Region Gotland nu kan teckna avtal med Bergkvarabuss om all busstrafik på ön.

Till Helagotland.se säger Gotlandsbuss´ vd Göran Hult:

– Det känns inte bra. Vi hade stora förhoppningar. Kammarrätten anser att vi inte har lidit skada, men det känns konstigt när man känner som man känner. Vi har inte haft möjlighet att vara med i upphandlingen i och med de krav som har ställts.Jag kan inte tala för alla, men vi lägger ner allt. Det går inte ekonomiskt.

Innan sommaren beslutade Kammarrätten i Stockholm att regionen inte fick gå vidare och teckna avtal med Bergkvarabuss på grund av att Gotlandsbuss hade ansökt om överprövning av upphandlingen.

Nu slår kammarrätten fast att det inte finns någon anledning för rätten att ingripa. Det betyder att Region Gotland nu, efter den avtalsspärr som råder, kan teckna avtal med Bergkvarabuss om all linjetrafik och all skolskjutstrafik på Gotland. Det avtalet kommer då att ersätta det tillfälliga avtal som regionen i en otillåten direktupphandling tecknade med Bergkvarabuss.

Gotlandsbuss hade hos Kammarrätten riktat en rad invändningar mot den ursprungliga upphandlingen som gällde en period på endast tre år. Gotlandsbuss hävdade att kravet på att 70 procent av vagnparken redan från start skulle köras på biogas var oproportionerligt med tanke på den korta avtalstiden. Argumentationen underkänns av kammarrätten som skriver att Gotlandsbuss inte har ”visat på vilket sätt Gotlandsbuss lidit eller skulle komma att lida skada med anledning av kravets utformning.”

Även Gotlandsbuss kritik att det har gjorts ändringar av förutsättningarna för upphandlingen under anbudstiden tillbakavisas av Kammarrätten. Att regionen felaktigt lämnade ut frågor och svar till bussmagasinet.se så att frågeställarna blev kända är inte heller något som Kammarrätten anser att det finns anledning att ingripa mot. ”Kammarrätten anser att bolaget inte har visat på vilket sätt det har lidit eller kan komma att lida skada av att frågeställarnas identitet har offentliggjorts”, skriver domstolen.

Även Gotlandsbuss´ övriga invändningar mot upphandlingen avvisas av Kammarrätten. Det finns inget där, anser domstolen, som visar att upphandlingsdokumenten strider mot principerna för upphandling enligt LUF.

Kammarrättens dom kan visserligen överklagas. Men för att en högre instans ska ta upp fallet krävs prövningstillstånd, alltså att den högre domstolen bedömer att Kammarrätten har gjort fel eller att det finns anledning att ta upp fallet för att skapa ett prejudikat.

Med all sannolikhet har därför upphandlingsstriden på Gotland nu nått sitt slut.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)